Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Venäjälle venäläisellä tavalla

  • Kuvaamani bussijono Suomen rajalle 3.1.2012, turismiennätyksen rikkoutuessa
    Kuvaamani bussijono Suomen rajalle 3.1.2012, turismiennätyksen rikkoutuessa

Suomalaisille tämän hetken tunnetuimpia matkustuskeinoja Venäjälle ovat mitä epäilemättä Allegro-juna ja St. Peter Line. Kummallekin edellä mainitulle löytyy kuitenkin monta halvempaa ja elämyksellisempää vaihtoehtoa niin kotimaisten kuin venäläisten yritysten tarjonnasta. Käsittelen muutamaa näistä tekstissäni, mukaan lukien yhtä jonka olen valinnut tulevaa reissuani varten.

 

Useita Venäjän-matkaa suunnittelevia ihmisiä stressaa viisumin hankkimiseen vaadittava byrokratia ja hintavuus, ja tähän laivaliikenne tarjoaakin helpotusta viisumivapailla risteilyillään Helsingistä Pietariin ja Lappeenrannasta Viipuriin. On kuitenkin otettava huomioon kuinka paljon laivayhtiöt rahastavat asiakkaita tarjoamillaan pakettimatkoilla – niihin sisältyvä majoitus tapahtuu nimittäin laivayhtiöiden valitsemissa kalliissa hotelleissa ja Pietariin suuntautuviin päiväristeilyihin sisällytetty pakollinen kiertoajelu kattaa 30 euron hinnallaan jo hotelliyön kahdelle halvassa hostellissa.

 

VR:n junaliikenne tarjoaa nopeudestaan huolimatta myös huomattavan korkeita hintoja asiakkailleen, ja 2. luokan menopaluumatka Pietariin maksaa jo helposti yli 100 euroa, laskien päälle vielä matkatoimistosta riippuvat viisumikustannukset 50-100 euron väliltä. Myös Moskovaan suuntautuvan Tolstoi-junan hinta lähtee 100 eurosta eteenpäin (hinnat arvioitu VR:n ja Matkahuollon verkkopalvelussa 12.5.2014).

 

Näiden varjossa pääasiassa venäläisturistien suosima bussimatkustus onkin vaihtoehto, johon olen itse tykästynyt. Suomalaisista firmoista ainakin Savonlinja Oy tarjoaa keski- ja itäsuomalaisille matkoja Viipurin ja Pietarin alueelle 12-50 euron hintahaarukalta, ja Matkahuollon reittibussit Helsingin Kampista Pietarin keskustaan ovat aikuisille ja opiskelijoille 40 euron laitamilta.

 

Seikkailuhenkisenä suosittelen tosin kotimaisten bussien sijaan Helsingin Kampista lähteviä venäläisiä reittitakseja, jotka ovat suomalaisten puheessa vakiintuneet marshrutkoiksi (jotka ovat tosin Venäjällä aivan eri kulkuvälineitä). Nämä Tennispalatsin takaa lähtevät bussit toimivat joko ennakkovarauksella tai tarjoavat tilaa asiakkaille suoraan ovelta kysyttäessä. Bussit vievät asiakkaat mahdollisuuksien mukaan suoraan heidän toivomaansa osoitteeseen, siirtyen lopulta Pietarin Moskovan-asemalle vastaanottamaan seuraavia asiakkaitaan – ja ne voi tilata toivomaansa osoitteeseen jo Helsingin alueella! Näiden ainoa haastavuus on vain yritysten kielitaito, sillä useimmat eivät palvele asiakkaitaan muulla kuin venäjän kielellä. Näistä esimerkkinä valitsemani firman sivut (venäjäksi): http://amgtravel.ru/

 

Kuten venäjäntaitoiset saattavat huomata, yhdensuuntainen matka Helsingistä Pietariin maksaa mainitulla yrityksellä vain 800 ruplaa – ja sama pätee myös muihin venäläisiin reittitakseihin. Nykyisten valuuttakurssien valossa (1EUR : 48,5RUB, Taloussanomat 12.5.2014) hinnaksi tulee pyöristetysti 16 euroa ja 50 senttiä, mikä tarkoittaa menopaluumatkan hinnaksi 33 euroa! Busseja lähtee päivittäin sekä aamuin ja illoin (klo 11.00 ja klo 19.00).

 

Vaikkakin viimeisin matkani vastaavanlaisella bussilla ei sujunut kenties yhtä sujuvasti kuin suomalaisilla kulkuvälineillä (kuskimme joutui lahjomaan bussin pysäyttäneet miliisit suklaalla ja auton rengas puhkesi myöhemmin pietarilaisessa lähiössä), suosittelen lämmöllä kaikkia budjettiaan ajattelevia matkailijoita heittämään ennakkoluulonsa sivuun ja kokeilemaan matkustusmuotoa, jota merkittävä osa itänaapuristamme saapuvista turisteista hyödyntää! Pietarin juna-asemilta voi nimittäin jatkaa puolestaan matkaa Venäjän sisäisillä junilla huomattavasti halvempaan hintaan kuin VR:n Tolstoi-junalla, ja esimerkiksi junamatkani Pietarin ja Viipurin välillä maksoi edestakaisena vain 12 euroa paikallisessa elektrichkassa. Aikataulut löytyvät täältä: www.tutu.ru

 

 

                                                               

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mainio selvitys. Pikakysely toimituksessamme osoitti, että vain hyvin harva tiesi näin halvoista bussimatkoista Pietariin.

Matias Härkönen

En edes tiennyt, että Pietariin pääsis bussilla. Loistavaa, täytyy ottaa matkakohteeksi joskus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Hyvä vinkki. Voisi sillä taksilla mennä Viipuriin ja jatkaa junalla Pietariin. Jos vielä löytyisi matkaseuraa niin majoituskin halpenisi.

Esa Isopahkala

Toinen vastaavanlainen bussifirma, jota itse kerran käytin Pietarista Helsinkiin matkustaessani, on Express-RTC http://www.express-rtc.ru/. Sen hinnat ovat 800-1000 ruplaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Näillä pikkubusseillakin matkatessa tarvitsee viisumin ja viisumista ei selviä edes sen nimelliskustannuksella, kun se vaatii aina myös kutsun eli voucherin. Matkatoimistojen kautta matkoja tilatessa kutsu liittyy hotellivarauksiin, mutta en usko, että näitä pikkubussifirmoja pyörittävien kutsu menisi sellaisenaan läpi konsulaatissa. Turismimatkoja varten ei voi myöskään saada kuin kertaviisumeita, jotka ovat ummessa yhden reissun jälkeen.

Pikkubussit ovatkin vaihtoehto vain niille, joilla on jostakin muusta Suomen ja Venäjän välillä tapahtuvasta vakituisesta liikkumistarpeesta johtuen ollut mahdollisuus saada monikertaviisumi.

Blogisti olisi voinut käsitellä viisuminanomisasiaa hieman tarkemmin kun toteamalla siihen liittyvän byrokratian kammottavan ihmisiä.

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Kiitos kommentista,

kutsua ei tarvitse henkilökohtaisesti hankkia jos hyödyntää esim. matkatoimistoa ja olen esimerkiksi Suomi-Venäjä-Seuran kautta hankkinut parikin kertaa kertaviisumin, jolloin hinnaksi tulee n. 90e mutta kutsu hoidetaan siis puolestasi.

En ymmärrä miksi pikkubussit olisivat vaihtoehto vain niille jotka säännöllisesti maidemme välillä matkaavat, nehän ottavat kyytiin kenet tahansa jolla jonkinlainen viisumi Venäjälle löytyy, ja kavereiden kanssa olenkin kertaviisumilla tehnyt tällaisen pikkubussireissun Pietariin.

Blogitekstin tarkoitus oli jakaa tietoa tästä matkustustavasta, ei viisumiasioista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Hurjan kallis kertaviisumi. Pikkubussin hinnan osuus matkakuluista kutistuu merkityksettömäksi tuon rinnalla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #7

Mielenkiintoinen näkökohta on myös toiminnan laillisuus: Liikenneluvat kunnossa? Taksi- ja linjaliikenne kun ovat Suomessa luvanvaraista toimintaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joo.... tytär on noilla busseilla kulkenut monet kerrat. Hän väittää, että ainoa haitta niissä on että matkustaja ei ole vakuutettu.

Eikö siellä Venäjän rajan läheisyydessä hiljakkoin tapahtunut vakava kolari oliko kyseessä joku tällaisista busseista.

Tämän blogin suosituimmat