Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Rantautuminen Volgan alkulähteille

 • Suuri ja mahtava Volga
  Suuri ja mahtava Volga
 • Venäläisten insinöörien taidonnäyte
  Venäläisten insinöörien taidonnäyte
 • Leninin patsas tervehtii kaupunkilaisia
  Leninin patsas tervehtii kaupunkilaisia
 • Tverin julkinen liikenne
  Tverin julkinen liikenne
 • Huvipuiston 2 euron maailmanpyörä
  Huvipuiston 2 euron maailmanpyörä

Olen nyt aloittanut kesän kestävät opintoni Venäjän federaation Tverin valtiollisessa yliopistossa ja asettutunut paikoilleni tähän suomensukuisista karjalaisistakin tunnettuun kaupunkiin parin tunnin päässä Moskovasta. Tver on noin 400 000 ihmisen venäläinen ”pikkukaupunki”, jossa yleistunnelma on melko hiljainen ja rauhallinen, mutta itse Tverin oblasti kattaa Venäjällä pinta-alaltaan jo lähes kolmasosan Suomesta. Historiaa kaupungilla on vuosisatojen takaa ja etenkin Katariina Suuren ajan arkkitehtuuri muodostaa Volga-joen kanssa merkittävän osan kaupungin ulkoisesta ilmeestä. Tverin yliopisto tekee yhteistyötä kaikkien suomalaisten yliopistojen kanssa, ja täten suomalaisopiskelijat ovat kaupungissa jatkuvasti läsnä.

 

Saavuin kaupunkiin omalaatuisella junamatkalla Pietarista sunnuntaisena iltana ja lähdin etsimään tulevaa asuntoani minulle täysin tuntemattomasta kaupungista. Pitkän välimatkan takia turvauduin venäläiseen taksiin, jonka kuljettaja innostui suomalaistaustastani hänen oman kansallisuutensa perusteella – hän oli nimittäin puhunut kotikielenään suomea muistuttavaa karjalan kieltä lapsuudessaan, ja yllätyimme molemmat siitä, miten esimerkiksi numeroiden laskeminen tapahtuu kielillämme aivan samalla tavalla. Tapaus oli sikäli erikoinen, että koko oblastin väestöstä vain noin 14 000 ihmistä puhuu enää virallisesti karjalaa äidinkielenään. Kuljettaja kertoi lisäksi kunnioittavansa Pietariin matkaavia suomalaisia vodkaturisteja, sillä hän ei omien sanojensa mukaan vieraile myöskään kyseisessä kaupungissa ilman raskasta alkoholinkäyttöä.

 

Monenlaisen selvittelyn jälkeen venäläisen opiskelija-asuntolan henkilökunta sai varmuuden siitä, että olen kyseiseen paikkaan muuttamassa, ja sain 110 euron kuukausivuokralla arviolta 25 neliön huoneen yhteisasuntolasta. Huoneen taso on suomalaisittain melko vaatimaton, mutta yksittäistä torakkaa lukuun ottamatta totuus on kaukana pahimmista asuntoloita koskevista stereotypioista, sillä alun perin neuvostoaikana rakennettu asuntola on remontoitu oman huoneeni osalta kauttaaltaan. Käytävien betoniset seinät ja tyhjyys tuovat tosin mieleen armeija-aikojeni kasarmit, joita en puoli vuotta sitten kotiutuneena mielellään muistelisi. Vedenkeitin ja kaupasta ostamani teepaketti käynnistävät todennäköisesti valtaosan tulevista aamuistani.

 

Opiskelu Tverissä on osa suomalaista kandidaatintutkintoani ja paikallisella yliopistolla opiskeltavat 4 kurssia hyväksiluetaan myöhemmin opintosuunnitelmaani. Kurssit käsittelevät venäjän kielen suullisen ja kirjallisen kielitaidon lisäksi Venäjän historiallis-yhteiskunnallista taustaa ja klassista kirjallisuutta Pushkinista alkaen. Heinäkuun lopulla päätyvät kurssit ovat opettajan sanojen mukaan varsin intensiivisiä, mutta sanan venäläinen merkitys selvinnee varmasti myöhemmin. Kampusaluetta ja luokkahuoneita kuvaisin melko neuvostoliittolaisiksi, mutta vaihtelu korkean teknologian suomalaisesta yhteiskunnasta tekee joskus hyvää! Opintoihini sisältyy myös viikoittainen ekskursio johonkin oblastin kulttuuriseen kohteeseen ja tuleva kesä tuo mukanaan monenlaista tapahtumaa Tverin kaupunkiin. Mahdollisuudet kielitaidon kehittämiseen ovat kaupungissa mainiot!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Menestystä opiskelullesi. Tällaisia kertomuksia on mielenkiintoista lukea.
Miten on venäjän kielen taitosi, osasitko jo lähtiessäsi?

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Kiitoksia. Olen venäjän kielellä melko keskustelukykyinen ja käytänkin sitä useiden tuttavieni kanssa täällä Venäjällä, mutta parannettavaa löytyy paljon esim. sanastollisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tverinkarjalaisten häviäminen on valitettavaa, sillä vielä sata vuotta sitten heitä arvioitiin olleen liki 400.000. He ovat kielellisesti lähinnä samaa murrealuetta kuin ennen sotaa Suomen itärajan lähellä asuneet rajakarjalaiset.

Todennäköisesti suurin osa heistä muutti 1600-luvun Ruotsin suurvaltainvaasion aikana Tverin alueelle pakoon luterilaisia valloittajia juuri Laatokan Karjalasta, joka sitten asutettiin lännempää saapuneilla savolaisilla. Karjalaisia jäi silloisen Suomen/Ruotsin puolelle asumaan vain Suojärven, Suistamon ja Salmin pitäjien alueelle. Niiltä alueilta he puolestaan sitten joutuivat lännemmäksi evakkoon 40-luvulla ja ovat vähitellen kielellisesti sulautuneet kantasuomalaisiin.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Mainio tilaisuus kansatieteeellisille havainnoille. Tällaisia arkisia kokemustietoja tarvitaan. Onnea opinnoille!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnea sinulle. Mahtavat kokemukset tulossa. Kirjoittele lisää. Kiinnostavaa tekstiä.

Tämän blogin suosituimmat