Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Suuntana Kaukasus

 • Svanetin alue Georgiassa (lähde: Wikitravel)
  Svanetin alue Georgiassa (lähde: Wikitravel)
 • Matkaseurueemme viime kesänä
  Matkaseurueemme viime kesänä
 • Reitti 2-8.1
  Reitti 2-8.1
 • Kaukasuksen eri kieliryhmät
  Kaukasuksen eri kieliryhmät

Kirjoitin viime kesänä blogia matkailusta ja asumisesta Venäjällä ja Ukrainassa. Olemme lähdössä nyt kaverini kanssa kohti uutta seikkailua heti vuodenvaihteen jälkeen, suuntanamme laaja Kaukasus-vuoristo. Lennämme aluksi Istanbulin kautta Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin, mistä siirrymme pian junalla Jerevaniin, Armenian pääkaupunkiin, ja pyrimme tämän jälkeen kiertämään yleisesti Armenian ja Georgian maaseutua. Tarkoituksemme on kerätä ja jakaa noin viikon pituisen matkamme aikana mahdollisimman paljon tietoa kyseisten maiden asukkaista, kulttuurista ja maailmankuvasta kaikille alueesta kiinnostuneille.

 

Paluustani Suomeen on kulunut nyt jo useampi kuukausi ja blogini on ollut pitkällä tauolla. Paluu kolme kuukautta kestäneeltä opinto- ja tutkimusmatkalta ei ollut helppo, ja syksyn ensimmäisiä opintoviikkojani vaivasivat rahapulan lisäksi reppureissaamisen ja satunnaisen juhlinnan avulla sekoitettu unirytmi. Muistoihini jäi Venäjältä lukuisia mahtavia elämyksiä ja ihmisiä, joihin yhteydenpito sujuu nyt pääasiassa paikallisen Facebookin, eli VK:n avulla. Kosketusta täkäläiseen ruokakulttuuriin olen hakenut Helsingin Blinit- ja Pelmenit-ravintoloista sekä Tallinnan Balti Jaamista, ja kulttuurintietämystäni ovat täydentäneet Itä-Euroopan tutkimuksen opinnot. Nyt opintojen ohella tekemäni työt ovat mahdollistamassa taas uuden elämysmatkan!

 

Georgia ja Armenia ovat kumpikin entisen Neuvostoliiton maita ja pyrimme näin ollen käyttämään kaverini kanssa ensisijaisesti venäjää paikallisten kanssa kommunikointiin. Georgialaiset ja armenialaiset käyttävät molemmat hyvin omalaatuisia aakkosia kieltensä kirjoittamisessa, ja kielitieteen näkökulmasta erityisesti georgia on todella ainutlaatuinen kieli maailmassa. Sekä armenialainen että georgialainen aakkosto lukeutuvat maailman vanhimpiin kirjoitusjärjestelmiin, ja monen yllätykseksi Armenia on myös maailman vanhin kristitty valtio. Georgian osalta historiankirjoissa törmää usein suomenkieliseen nimitykseen Gruusia, joka on johdettu venäjän kielestä, ja maiden omankieliset nimet ovat itseasiassa Sakartvelo ja Hajastan.

 

Saadakseni jonkinlaisen käsityksen Georgian lähihistoriasta olen lukenut yliopistollani jaetun Georgia-tutkielman Per Gahrtonilta, mitä voin lämpimästi suositella kaikille maan neuvostoajan jälkeisestä sisä- ja ulkopolitiikasta kiinnostuneille. Valitettavasti erinäiset konfliktit ovat olleet Kaukasuksella läsnä läpi historian, mitä selittää osaltaan peräti viidenkymmenen eri kansan läsnäolo alueella. Armenian kannalta erityisen kipeää tekee kysymys turkkilaisten toteuttamasta armenialaisten kansanmurhasta vuonna 1915, mistä lapsuusajan suosikkibändini, sattumalta armenialaistaustainen System of a Down on sanoittanut kappaleenkin. Armenian ja Azerbaijanin ratkaisematon kiista Vuoristo-Karabahin alueesta sekä Venäjän ja Georgian välillä vuonna 2008 käyty sota Abhasian ja Etelä-Ossetian hallinnasta ovat myös mitä tuoreimpia esimerkkejä alueen räjähdysherkkyydestä, ja tähän pyrimme etsimään myös näkökulmia matkamme aikana.

 

Seikkailumme alkaa 2. tammikuuta 2015, ja edessämme on useille suomalaisille varmasti Venäjää ja Ukrainaakin mystisempi ja tuntemattomampi kohde. Otamme mielellämme vastaan ajatuksia ja kommentteja blogin lukijoilta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onnea mielenkiintoiselle ja varmasti mieleenpainuvalle matkallenne. Odotan tietoja, sillä kiinnostaa kovasti myös tuo maailmankolkka. Sinne ehkä ei koskaan itse tule matkattua ja siksi kokemuksenne ja kirjoitukset ovat vieläkin arvokkaampia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Talveksi Kaukasukselle? Eipä pojilla päätä palele... tai siis: saattaapa niissä maisemissa palellakin.

Jerusalemissa on erikseen armenialaisten alue, mikä ymmärtääkseni viittaa samannimiseen kirkkokuntaan. Kuten totesit, maahan kuitenkin liittyy ikivanha kristillisyys.

Jos onnistutte hankkimaan jonkinlaisia todisteita kaukasialaisten pitkäikäisyydestä, niin ainakin minua tulokset kiinnostaisivat. Lieneekö pelkkä legenda, että niillä kulmilla satavuotias ei ole edes harvinaisuus?

Turvallista matkaa ja Hyvää Uutta Vuotta!

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Tuskinpa sitä suomalaisena voi ruveta valittamaan jos sielläkin vähän viileätä on :) Armenialainen diaspora on tosiaan valtava ja käsittääkseni kokonaismäärältään paljon suurempi kuin itse Armenian väkiluku (sama juttu pätee myös azereihin siinä naapurissa).

Blogia pyritään päivittämään paikan päältä sen mukaan kun aikaa riittää, saa nähdä mitä kaikkea uutta oppii nyt tällä reissulla.

Kiitos kommentista ja hyvää uutta vuotta myös sinne!

Käyttäjän MarttiLahtela kuva
Martti Lahtela

Viime vuonna tuli viikko kierreltyä Armeniassa paikallisten kavereiden opastuksella. Mikäli tarvetta vuokrata kuski ja auto, niin välitän yhteystiedot mielelläni (Reittimme: http://oi62.tinypic.com/fp5cax.jpg ) Sevan-järvi, Khndzoresk ja Garni olivat omia suosikkejani.

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Tarvetta olisi! Lähetä ihmeessä lisätietoa: stenstrom.toni[at]gmail.com

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Hauskaa matkaa!

Kartveli on todella hauska ja erikoinen kieli, se on mm. ainoa koko maailmassa, jossa ne "hipsukat", jotka puheessa muualla, lännessä, esitetään sormin, voidaan kartvelissa sanoa "muka" -ilmaisun molemmin puolin tulevalla /o/ -partikkelilla mallia: Se kaveri oli o tosi viisas o.

PS: Muistathan laittaa matkaltasi kuvia ja juttuja tänne Puheenvuoroon meille luettavaksi, jos vain ehdit!

:)

Tämän blogin suosituimmat