Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Valkovenäläistä byrokratiaa

  • Valkovenäläinen kotipuhelin
    Valkovenäläinen kotipuhelin

Valko-Venäjälle matkaavaa odottaa monta haastetta ja mahdollisuutta. Vaihto-opiskelu ja väliaikainen muutto maahan vaativat lisäksi omat suuret seikkailunsa, sillä maan byrokratia toimii yhä pitkälti neuvostoliittolaisen mallin mukaan. Ensimmäisen opintoviikon jälkeen jokainen maahan matkaava vaihto-opiskelija kokeekin suurta euforian tunnetta siitä, että maan monipuolinen jonotuskulttuuri on hetkeksi poissa alta. Esittelen blogitekstissäni alkaneiden vaihto-opintojeni ensimmäisiä haasteita.

Viisumi

Jokainen Valko-Venäjälle matkaava tarvitsee aluksi maan suurlähetystön myöntämän viisumin. Viisumiasioita hoitaa tällä hetkellä Valko-Venäjän uusi suurlähetystö Helsingissä, ja sen nettisivuilta löytyy hyvä ohje viisumin hankkimiseen. Käytännössä viisumihakemukseen tarvitaan yli 3kk voimassaoleva passi, virallinen passikuva, matkavakuutus ja kutsu joltain valkovenäläiseltä taholta, kuten hotellilta. Kaikki vaaditut dokumentit luovutettuaan viisumin saa suurlähetystöltä noin viikon sisällä ja sen hinnaksi tulee noin 60 euroa (plus muut hakemukseen liittyvät kulut).

Maahantulo

Maahan saavuttaessa on rajalta ostettava Valko-Venäjän oma pakollinen matkavakuutus, jonka hinnaksi tulee 5 kuukauden ajalta noin 120 euroa. Tämän lisäksi kaksiosainen maahantulokortti on täytettävä ja sen toinen osa luovutettava rajaviranomaiselle. Kortin toinen osa on säilytettävä passin sisällä maasta poistumiseen saakka. Ensimmäisen viikon aikana ulkomaalaisen tulee myös rekisteröityä maan viranomaisille, ja Minskissä asiasta vastaa vaihto-opiskelijoiden osalta paikallinen miliisi, jonka luona odotin passiini leimaa noin puolitoista tuntia. Rekisteröitymistä varten vaihto-opiskelijan pitää täyttää myös useampi erillinen lomake, maksaa valkovenäläisen pankin välityksellä yliopiston allekirjoittama rekisteröitymismaksu ja tuoda pankin myöntämä kuitti miliisille.

Opiskelu

Myös opiskelija-asuntolaa varten on ensin haettava viitenumero asuntolan henkilökunnalta, maksettava varsinainen maksu valkovenäläisessä pankissa ja tuotava pankin allekirjoittama kuitti myöhemmin henkilökunnalle. Opiskelija-asuntolaa varten on hankittava lisäksi noin 100 euroa maksavat röntgen-kuvat keuhkoista ja käytävä läpi täysi terveystarkastus valkovenäläisellä lääkärillä. Kun maassa oleskeltava aika ylittää 3 kuukautta, on myös tehtävä juristilla hyväksytty venäjänkielinen käännös passista ja haettava uusi viisumi maan viranomaisilta.

Internet-asioista vastaa asuntolassa vain yksi henkilö, jolta toimistomaratonin jälkeen saa pari ohjelmaa koneelleen ja jotakuinkin toimivan nettiyhteyden. Oma ratkaisuni oli hankkia internet-yhteyden kattava puhelinliittymä, jonka ostamiseen tarvitaan myös aina passi Valko-Venäjällä. Vaihto-opintoja koskeva tieto sijaitsee toisaalta pitkälti internetin ulkopuolella ja ensimmäiset päivät Minskissä kuluvat pääasiassa juoksemiseen eri yliopistorakennusten välillä. Yliopisto tarjoaa tosin opiskelijoille paikallisia tutoreita jotka auttavat byrokratiassa selviytymisessä ja tutustuttavat vaihto-opiskelijoita maan kulttuuriin. Venäjän kieltä taitavana selvisin toimistomaratonista melko hyvin, mutta venäjää osaamaton kämppikseni Itävallasta oli hermoromahduksen partaalla ensimmäisten päiviensä jälkeen. Yliopiston tutorit tutustuttavat tosin vaihto-opiskelijoita myös monenlaisiin vapaa-ajan aktiviteetteihin, joilla stressitasoa saa laskettua.

Loppusanat

Kaiken muun byrokratian ohella Valko-Venäjä on ottanut Suomesta mallia alkoholilainsäädännössään ja kieltänyt vahvan alkoholin mainonnan kaduilla. Toisaalta nykyisen lainsäädännön puitteissa useat vodkanvalmistajat ovat ryhtyneet myymään ”alkoholittomia vesipulloja”, joiden ulkonäkö ja mainonta eivät käytännössä eroa alkoholillisista tuotteista. Minskin keskusta onkin täynnä vesimainoksia, joiden etiketti ja ulkonäkö eivät eroa aiemmin kielletyistä vodkamainoksista. Huolimatta raskaasta byrokratian tasosta, valkovenäläiset osaavat myös nauraa käytännöilleen, ja ensimmäinen byrokratiasta vapaa päivä Minskissä tuntuu todella suurelta voitolta ja luksukselta. Valkovenäläinen vieraanvaraisuus ja venäjän kielen taito ovat myös suuri apu ulkomaalaiselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset