Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Opiskeluelämää Minskissä

 • Alkuviikon lukujärjestys valkovenäläisessä yliopistossa
  Alkuviikon lukujärjestys valkovenäläisessä yliopistossa
 • Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 11. lokakuuta 2015.
  Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit 11. lokakuuta 2015.
 • Opiskelija-asuntolan lähellä sijaitsee paikallisten hipsterien suosima alue.
  Opiskelija-asuntolan lähellä sijaitsee paikallisten hipsterien suosima alue.
 • Näkymä yliopiston luentosalista Minskin keskustaan
  Näkymä yliopiston luentosalista Minskin keskustaan
 • Tyypillinen asevoimien mainos Minskin katukuvassa
  Tyypillinen asevoimien mainos Minskin katukuvassa

Valkovenäläinen koulujärjestelmä ja opiskeluelämä eroavat merkittävästi länsieurooppalaisesta ja suomalaisesta mallista. Peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten sijasta useimmat valkovenäläiset suorittavat 11-vuotisen yhteiskoulun, minkä jälkeen halukkaat hakeutuvat pääsykokeiden kautta suoraan yliopistoon. Yliopiston fuksit ovat täten pääasiassa alaikäisiä ja akateemisen vapauden sijasta kaikkien eri vuosikurssien opiskelijoiden täytyy noudattaa tiedekunnan laatimaa valmista lukujärjestystä koko tutkinnon ajan. Opettajien teitittely ja puhuttelu etu- ja isännimellä ovat välttämättömyys, oppituntien alussa noustaan seisomaan, ja maanantaista lauantaihin jatkuva kouluviikko sisältää oman pääaineen kurssien ohella pakollista liikuntaa ja yhden vieraan kielen opiskelua.

Valkovenäläisten miesten osalta akateeminen tutkinto kattaa pakollisen liikunnan ohella myös täyden asepalveluksen yliopiston erillisessä sotilaallisessa tiedekunnassa. Yliopiston valtavissa opiskelija-asuntoloissa asuu täten paljon varusmiehiä ja asuntoloiden pihoilla näkee usein sulkeisharjoituksia. Paikallisten opiskelijoiden mukaan noin 60 % miehistä suorittaa asepalveluksen, mutta kunnioitus armeijan suorittaneita kohtaan ei ole kuulemma yhtä suurta kuin esimerkiksi Suomessa. Sotilaat ovat joka tapauksessa todella yleinen näky Minskin katukuvassa ja monissa mainostelineissä näkee sotilaita ja sotaveteraaneja ylistäviä valtiollisia mainoksia.

Suoritan itse vaihto-opintoni Minskin valtiollisessa yliopistossa suomalaisen mallin mukaan ja saan valita kurssini vapaasti eri tiedekuntien ja laitosten valikoimista. Lukujärjestykseni on täten melko skitsofreeninen, sillä valkovenäläisessä järjestelmässä ensimmäisten vuosikurssien luennot ovat yleensä aamuisin ja vanhempien opiskelijoiden kurssit iltaisin. Opiskelen siis toisinaan yliopiston fuksien kanssa diplomatiaa aamukahdeksalta alkavalla luennolla kansainvälisten suhteiden laitoksella ja toisinaan Valko-Venäjän historiaa maisterivaiheen opiskelijoiden kanssa iltayhdeksältä päättyvällä luennolla historian laitoksella. Pakollisia opintoja ei varsinaisesti ole, mutta venäjänkieliset luennot ovat kehittäneet toki merkittävästi kielitaitoani ja pitkät kävelymatkat eri tiedekuntien välillä ovat mitä parhainta hyötyliikuntaa.

Valkovenäläiset opiskelijat ovat tiukasta kontrollista huolimatta varsin leppoisaa väkeä ja monet ovat erittäin kiinnostuneita ulkomaalaisista. Suomalaisuuteni on herättänyt myös erityistä mielenkiintoa paikallisten keskuudessa, sillä useimmat vaihto-opiskelijat saapuvat Valko-Venäjälle yleensä Kiinasta ja Turkmenistanista. Opiskelijat viettävät myös erityisen paljon aikaa ulkona ja monelle oma koti merkitsee vain paikkaa missä nukkua – jotkut tapaamani nuoret eivät ole edes kiinnostuneita internetin selailusta tai videopeleistä. Internetistä ei tosin Suomesta poiketen ole juuri hyötyä opintojen suhteen, sillä kurssivalikoima pitää käydä tarkistamassa fyysisesti tiedekunnan aulasta ja luentojen sisältö koostuu pääasiassa siitä, mitä opettaja kirjoittaa liitutaululle.

Opiskelija-asuntoloiden hinta poikkeaa myös merkittävästi länsimaista, sillä vuodepaikka asuntolassa maksaa vain noin 30–40 euroa kuukaudessa. Asuntolat ovat kooltaan noin 12-kerroksisia hotellimaisia rakennuksia, joista löytyy kaikki perustarpeet. Yksi huoneisto sisältää yleensä vessan, kylpyhuoneen ja kaksi kolmen hengen kesken jaettua huonetta, ja jokaisesta kerroksesta löytyy yhteiskeittiö. Asuntoloihin on myös palattava joka ilta ennen puoltayötä, sillä alakerran aulassa istuu jatkuvasti armeijasta tuttu päivystäjä, joka lukitsee ovet kahdeltatoista. Yöelämästä kiinnostuneiden täytyy näin ollen majoittua kahdentoista jälkeen jonnekin muualle tai jatkaa iltaa aina aamukuuteen, jolloin asuntola jälleen aukeaa. Moni tapaamistani vaihto-opiskelijoista ei olekaan syyttä kärsinyt pienoisesta kulttuurishokista, mutta Valko-Venäjää voikin perustellusti pitää eräänlaisena vaihtoehtotodellisuutena. Oli paikallisista käytänteistä mitä mieltä tahansa, avartaa maassa oleskelu maailmankuvaa merkittävästi, ja valkovenäläiset nuoret osoittautuvat usein hyvin avuliaiksi ja rennoiksi ihmisiksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat