Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Romania

 • Romulus ja Remus Timisoaran kirkon edessä
  Romulus ja Remus Timisoaran kirkon edessä
 • Timisoaran katukuvaa
  Timisoaran katukuvaa
 • Vanhoja saksalaisia ratikoita
  Vanhoja saksalaisia ratikoita
 • Timisoaran rapistunut Fabric-lähiö
  Timisoaran rapistunut Fabric-lähiö
 • Aikamatka kommunismin ajan asuntoon
  Aikamatka kommunismin ajan asuntoon
 • Lisää sosialismia
  Lisää sosialismia
 • Timisoaran keskusta
  Timisoaran keskusta
 • Maalaismeininkiä junasta
  Maalaismeininkiä junasta
 • Branin linna
  Branin linna
 • Näkymä Rasnovin linnasta
  Näkymä Rasnovin linnasta
 • Karpaattien vuoristo
  Karpaattien vuoristo
 • Rasnovin linna
  Rasnovin linna
 • Brasovin keskusta
  Brasovin keskusta
 • Brasovin keskusta
  Brasovin keskusta
 • Brasovin Hollywood-kyltti
  Brasovin Hollywood-kyltti
 • Pelesin linna
  Pelesin linna
 • Maisema linnasta
  Maisema linnasta
 • Peles
  Peles
 • Ceausescun palatsi
  Ceausescun palatsi
 • Bukarestin vanhan keskustan sijainti
  Bukarestin vanhan keskustan sijainti
 • Osa jäljelle jäänyttä vanhaa keskustaa
  Osa jäljelle jäänyttä vanhaa keskustaa
 • Aukio jolta Ceausescu pakeni
  Aukio jolta Ceausescu pakeni
 • Vlad Seivästäjä
  Vlad Seivästäjä

Romanialaiset kutsuvat maataan latinalaiseksi saareksi slaavien keskellä. Romania sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Ukrainan, Moldovan, Bulgarian, Serbian ja Unkarin välissä ja se hallitsee pientä kaistaletta Mustanmeren rannikkoa. Se on EU-jäsenyydestään huolimatta jäänyt varsin tuntemattomaksi matkakohteeksi ja sen historia ja maantiede tunnetaan huonosti useimmissa Euroopan maissa. Matkustin Romanian kautta Bulgariaan matkattuani ensin Baltian ja Keski-Euroopan ns. Visegrad-maiden läpi. Aloitin matkani kohti Romaniaa Unkarin pääkaupungista Budapestista, josta romanialainen pariskunta ajoi minut pientä maksua vastaan Timișoaran kaupunkiin. Sain myöhemmin huomata, että saksaa, romaniaa ja unkaria taitava pariskunta oli mitä mainioin esimerkki Länsi-Romanian eli Transilvanian väestöstä.

Romania jakautuu maantieteellisesti kolmeen osaan. Sen eteläosa eli Valakia ja pohjoisosa eli Moldavia yhdistyivät 1800-luvun puolivälissä ensimmäiseksi yhtenäiseksi Romanian valtioksi, mutta ensimmäisen maailmansodan seurauksena sen yhteyteen liitettiin myös Unkarin hallinnassa ollut Transilvania. Nykyinen Moldovan valtio ja palat nykyistä Ukrainaa ja Bulgariaa olivat myös osana 1920-luvun ns. Suur-Romaniaa. Valakian alue on ollut historiallisesti Turkin vaikutuspiirissä, kun taas pohjoinen Moldavia on ollut enemmän tai vähemmän Venäjän vaikutuksen alla. Transilvaniassa on puolestaan merkittävä unkarilaisvähemmistö ja pieni keskiajalta periytyvä saksalaisvähemmistö.

Romania oli yksi kylmän sodan ajan julmimmista diktatuurivaltioista ja sen johtaja Nicolae Ceaușescu hallitsi maata rautaisella otteella. Joulukuun 1989 verinen vallankumous käynnistyi juuri Timișoaran kaupungista, joka sijaitsee lähellä Unkarin ja Serbian rajaa. Havaitsin kaupungin arkkitehtuurissa paljon vaikutteita eri ilmansuunnista ja sen ravintoloista löytyi mielenkiintoinen yhdistelmä unkarilaista, serbialaista ja romanialaista keittiötä. Kaupungin yleisilme oli varsin rapistunut ja sen kaduilla näkyi paljon vanhoja ratikoita, busseja ja romanikerjäläisiä, mutta paikalliset ihmiset osoittautuivat todella mukaviksi. Timișoaraa kutsutaan yleensä Romanian kansainvälisimmäksi kaupungiksi ja se on yksi maan suurimmista opiskelijakaupungeista.

Ensikohtaamiseni paikallisen kanssa oli varsin mielenkiintoinen. Pyysin kaupunkiin saavuttuani satunnaiselta naiselta apua matkalipun ostamiseen, minkä seurauksena nainen ei pelkästään lahjoittanut minulle osaa omista lipuistaan, vaan liittyi seuraani useamman tunnin ajaksi. Timișoara on vielä yksi niistä kaupungeista, joissa paikalliset eivät ole täysin tottuneet turisteihin, ja paikallinen nainen esitteli minulle hyvin innoissaan kaupungin keskustaa ja tarjosi jopa lounaan. Hammaslääkäriksi osoittautunut nainen joutui lähtemään myöhemmin töihin, mutta lupasi tavata minut vielä illalla aviomiehensä kanssa. Leppoisa pariskunta saapuikin hostelliini vielä illalla ja ajoi minut diktaattori Ceaușescun ajasta kertovaan kotimuseoon, jossa he lahjoittivat minulle vielä kassillisen eväitä, joiden joukosta löytyi esimerkiksi kotitekoista Palinka-pontikkaa.

Positiivisesti yllättyneenä ja lievästi hämmentyneenä siirryin Timișoarasta Brașoviin, joka sijaitsee lähellä Romanian maantieteellistä keskipistettä. 9-tuntinen junamatkani venähti heti kolme tuntia pidemmäksi, sillä junan veturi hajosi kesken matkaa romanialaiselle maaseudulle ja paikalliset päättivät korjata sen omin käsin. Sain täten hieman lisäaikaa ns. Transilvanian Alppien ihailemiseen, sillä maakunta rajautuu idässä upeaan Karpaattien vuoristoon. Ceausescu ei kutsunut itseään syyttä ”Karpaattien neroksi ja Ajatusten Tonavaksi”.

Brașov on saksasi Kronstadt ja sitä hallitsi keskiajalla Saksalainen ritarikunta, jonka jäljiltä kaupungin kaduilta ja sen läheisiltä vuorilta löytyy paljon saksalaista arkkitehtuuria. Vierailin kaupungin vanhan keskustan lisäksi läheisessä Branin kaupungissa sijaitsevassa kreivi Draculan linnassa ja Rașnovin muinaisessa vuoristolinnoituksessa. Historiallisesti ”kreivi Dracula” eli Vlad Seivästäjä (1431-1476) vietti tosin linnassa vain muutaman päivän ja hallitsi pääasiassa eteläistä maakuntaa eli Valakiaa. Vlad teloitutti vastustajansa yleensä seivästämällä ja sai isältään lempinimen Dracula, joka tarkoittaa romaniaksi paholaisen poikaa. Bram Stoker valitsi ilmeisesti romaaninsa Transilvanian alueen sen mystisten vuoristojen takia.

Tapasin Brașovissa ryhmän ruotsalaisnuoria, joiden kyydissä pääsin seuraavana päivänä Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin. Vierailimme automatkan aikana muutamissa hienoissa ortodoksikirkoissa ja Peleșin linnassa lähellä Sinaian kaupunkia. Tarjosin ruotsalaisille timișoaralaista palinkaa ja naureskelimme matkan aikana vastaantuleville hevoskärryille. Hevoskärryillä liikkuvat mustalaiset, kulkukoirat ja vapaana juoksevat lampaat ja karhut eivät ole Romanian maaseudulla mikään harvinainen näky ja maan liikennekulttuuri on kaoottisempi kuin useimmissa Etelä-Euroopan maissa. Ruotsalaiset jättivät minut matkan päätteeksi Bukarestin lentokentälle ja jatkoin kaupungin keskustaan omin päin.

Bukarest on ulkonäöltään todella neuvostoliittolainen kaupunki ja sen keskustasta löytyy maailman toiseksi suurin rakennus eli Ceaușescun ”kansan palatsi”. Kommunismin aikana suuri osa Bukarestin vanhasta keskustasta räjäytettiin pois palatsin tieltä ja moni muukin arvorakennus sai väistyä Ceaușescun rakennusprojektien edestä. Ceaușescu innostui henkilökultista etenkin Pohjois-Korean vierailunsa jälkeen ja rakensi stalinistisen diktatuurin turvallisuuspalvelunsa eli Securitaten avulla. Vallankumouksen käynnistyttyä Ceaușescu piti viimeisen puheensa Bukarestin pohjoisosassa sijaitsevalla aukiolla 21.12.1989 ja joutui pakenemaan vihaista väkijoukkoa helikopterilla. Pienimuotoisen sisällissodan ja kenttäoikeudenkäynnin jälkeen Nicolae ja Elena Ceaușescu teloitettiin suorassa tv-lähetyksessä 25. joulukuuta.

Moldovan valtio näytti olevan yksi tämän hetken suurimmista poliittisista kysymyksistä Romaniassa. Moldovalaiset ja romanialaiset ovat käytännössä yhtä ja samaa kansaa ja maat vieläpä käyttävät samaa lippua. Moldovan valtiollinen historia alkoi tosin vasta toisen maailmansodan aikana, kun Neuvostoliitto vei Romanialta historiallisen Itä-Moldavian eli Bessarabian. Neuvostoliitto pakotti paikalliset käyttämään latinalaisten aakkosten sijaan kyrillisiä ja loi alueelle uuden historiankirjoituksen, mutta maan romahdettua itsenäinen Moldova on taas palannut latinalaisiin aakkosin ja lähentynyt Eurooppaa. Venäjä tosin ylläpitää Moldovan itäosassa eli Transnistriassa jäätynyttä konfliktia, jonka aktivoimisella se voi hyvin uhkailla EU-jäsenyydestä haikailevaa hallitusta.

Nautin Bukarestissa erityisesti kaupungin pienestä vanhasta keskustasta. Valitettavasti suurin osa kaupungin vanhoista rakennuksista tuhottiin kommunismin aikana ja Bukarestin keskusta koostuu pääasiassa suurista valtakaduista ja Ceaușescun massiivisista kerrostaloista ja palatseista. Tästä syystä kaupungin ravintolat ja baarit on keskitetty pieneen vanhaan kortteliin. Tutustuin hostellissani lukuisiin ulkomaalaisiin, kävin kaupungin ilmaisella kävelykierroksella ja lounastin Bukarestin vanhimmassa ravintolassa, ja vierailin tietysti Ceaușescun palatsissa, joka on ehkä älyvapain näkemäni rakennus.

Nimi ”Romania” ei yleisestä stereotypiasta poiketen viittaa romaneihin vaan Rooman valtakuntaan. Nykyisen Romanian alue oli Rooman valtakunnan itäinen Dacian provinssi, johon roomalaiset legioonalaiset asettuivat. Romanian kieli kuuluu slaavilaisvaikutteistaan huolimatta latinalaiseen kieliryhmään ja on läheistä sukua esimerkiksi italialle ja espanjalle. Romania on tosin latinalaisen maailman ainoa ortodoksinen maa ja paikallisten mentaliteetti oli havaintojeni mukaan melko leppoisa ja itäeurooppalainen. Romaniaa voisikin kutsua eräänlaiseksi Itä-Euroopan Italiaksi. Kauniista luonnosta, halvoista hinnoista ja rikkaasta historiasta kiinnostuneet ihmiset löytävät varmasti maasta hyvin mielenkiintoisen ja omalaatuisen matkakohteen.

Matkani jatkui Bukarestista Sofiaan 9-tuntisella junamatkalla. Junavaunuuni sattui onneksi kaksi puheliasta tyttöä Kanadasta ja Yhdysvalloista ja matka sujui näin ollen nopeasti ja leppoisasti. Sain jälleen kerran ihailla junan ikkunasta Tonavaa, joka on myös Romanian ja Bulgarian välinen rajajoki. Bulgaria on jo kulttuuriltaan ja historialtaan aivan toinen maa, ja sitä voisi kutsua ehkä yhdeksi slaavilaisen kulttuurin synnyinseuduista. Sen väestö tosin vaelsi aikoinaan nykyisen Bulgarian alueelle Romanian läpi ja jätti näin ollen romanialaiset pieneksi "latinalaiseksi saarekseen".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Romania oli 70-luvulta lähtien todellakin yksinvaltainen diktatuuri ja kieltäytyi myös pitkälti yhteistyöstä muiden Varsovan liiton maiden kanssa.

Eräs romanialainen tuttavani, joka oli sieltä Ceausescun aikana 80-luvulla muuttanut Ruotsiin, kertoi, että vielä 60-luvulla Romaniassa vallitsi lähes yhtä korkea elintaso kuin Itävallassa, mutta kun Ceausescu kävi Kiinassa moikkaamassa Maoa, hän ihastui perin juurin yksinvaltiuteen ja pimahti päästään. Sen jälkeen Romania olikin sitten mitä oli aina 80-luvun lopun vallankumoukseen asti.

Mutta Romania on aina ollut itäblokissa oman tiensä kulkija. Esimerkiksi se ei osallistunut lainkaan Tsekkoslovakian miehitykseen 1968 vaikka sitä eteläisempi Bulgaria lähettikin sinne joukkoja yhdessä muiden Varsovan liiton maiden kanssa.

Tämän blogin suosituimmat