Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Kohti Irania

  • Iranin väestöstä vain noin 50% koostuu etnisistä persialaisista.
    Iranin väestöstä vain noin 50% koostuu etnisistä persialaisista.

Koitti taas se mahtava hetki vuodesta, kun aika ja rahani riittivät uuden lentolipun ostoon. Mikä onkaan mukavampi tapa aloittaa aamunsa, kuin matka kohti uutta ja tuntematonta! Tuoreinta matkaani edelsivät vieläpä ikuisuuden kestäneet opettajan opinnot, joita tuttavani kuvaili osuvasti elämänsä pisimmäksi ja haikeimmaksi vuodeksi. Nyt omista opinnoistani on onneksi jäljellä enää pelkkä gradun kirjoittaminen.

Tällä kertaa kohteekseni valikoitui Iranin islamilainen tasavalta. Maantieteellisesti kyseessä on varsin looginen jatkumo seikkailuilleni Georgiassa ja Armeniassa, mutta kielellisesti ja kulttuurisesti edessäni on melkoinen terra incognita. Muistan kyllä lukiokirjoissani puhutun jonkin verran Aleksanteri Suuresta, hellenismistä ja islamilaisesta vallankumouksesta, mutta lähes kaikki muu hankkimani tieto muinaisen Persian alueesta on peräisin joko iranilaisilta tuttaviltani tai muilta maassa käyneiltä suomalaisilta. Sain tosin matkaseurakseni paikallisen oppaan ja maan historiaan perehtyneen kaverini yliopistolta, eli sivistymättömyyteni pitäisi pian kaventua merkittävästi.

Valitettavan moni tuttavani järkyttyi tämänkertaisesta matkakohteestani, sillä kysehän on kuulemma ”jostain arabimaasta”, Lähi-idästä ja ”Isiksestä”. Vastaavaa kommenttia kuulin viime vuonna jopa Turkista, jonka luulisi olevan jo tutumpi maa suomalaisille. Tässä kohtaa onkin jo todettava, ettei Iranin pääkieli farsi muistuta arabiaa muuta kuin yhteisen aakkosjärjestelmän kautta, ja se lukeutuu vieläpä indoeurooppalaiseen kieliryhmään, eli samaan yläkategoriaan kuin valtaosa Euroopan nykykielistä (toisin kuin esim. suomalais-ugrilaiset kielet). Uskonnoltaan Iran edustaa myös islamin šiialaista suuntausta, eli juuri sitä uskonhaaraa, jota sunnalaiset ääri-islamistit yleensä verisimmin vastustavat. Maantieteellisesti Lähi-itä on myös varsin laaja käsite, joka sisältää sekä onnistuneita että epäonnistuneita valtioita.

Matkaan valmistautuminen oli tosin muilta osin varsin leppoisaa, vaikka iranilainen viisumibyrokratia voittikin kaikki aiemmin vierailemani maat. Kaiken paperinpyörityksen ohella hakemukseen sisältyi esimerkiksi 10 minuutin haastattelu maan suurlähetystöllä Kulosaaressa, jossa pääpaino oli kaiketi selvittää, olemmeko vain vilpittömiä matkailijoita vai turisteiksi naamioituneita ihmisoikeusaktivisteja. Asioilla on tosin tapana järjestyä, ja saamamme palvelu oli lähetystössä vieläpä erittäin positiivista verrattuna kokemuksiini parista itäblokin maasta. Nostattipa mielialaa myös reittimme tarkempi suunnittelu Itäkeskuksen Puhoksessa, joka on lyhyessä ajassa muuttunut rappeutuneesta ostoskeskuksesta maahanmuuttajien ylläpitämäksi basaariksi, josta itämaisia herkkuja saa edulliseen hintaan. Saimme myös kunnian osallistua persialaisen Nowruz-juhlan viettoon ja tutustua tätä kautta esimerkiksi kahteen venäläiseen orientalistiin.

Hyvä tuuri kävi myös lentolippujen suhteen, sillä menopaluu Ukraine Internationalilta kustansi alle 400 euroa, ja välilasku Boryspilissä tarjosi taas mahdollisuuden Euroopan halvimman hintatason hyödyntämiseen. Iranilainen oppaamme osasi myös tunnistaa venäjänkielisestä puheesta sellaisia sanoja kuin tšai, stakan ja samovar, jotka esiintyvät syystä tai toisesta myös farsin kielessä. Harmiksemme hän joutui tosin viettämään kuuden tunnin välilaskumme lentokentällä, sillä Kaukasian maista poiketen Ukraina ei ole vielä antanut viisumivapautta iranilaisille. Tutustuimme näin ollen suomalaisvoimin Boryspilin kasakkaravintolan menyyn, josta tuhti kanakeitto, ohukaislautanen ja oluttuoppi irtosivat tuttuun tapaan alle neljän euron hintaan.

Matkustipa aikoinaan Itä-Euroopan tasangoilta Persiaan myös kasakkajohtaja Stenka Razin, joka edusti tosin Moskovan vallan alaisia Donin kasakoita. Hänen toimestaan ryöstettiin esimerkiksi Kaspianmeren rannalla sijaitseva Rašt, johon matkamme on jatkuva Teheranista. Nykyukrainalaisten tapaan Razin irtautui tosin myöhemmin Moskovan alaisuudesta, kohdaten myöhemmin verisen loppunsa Moskovan Punaisella torilla. Toivottavasti Ukraina on jäljellä vielä parin viikon kuluttua, sillä ajattelimme yöpyä paluulentojemme välissä taas Kiovassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Toni, hienon hokeman mukaan: "Sulla on mun luonne!". Jatka vaan sillä linjalla ja hyvää tulee. Hyvää matkaa.

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ollessani kesätöissä USA.ssa vuonna 1978 parhaat ystäväni, joihin siellä tutustuin, olivat iranilainen pariskunta. Molemmat heistä työskentelivät samassa laivanvarustamossa kuin minä itsekin ja mies (26-vuotias silloin), oli maisteritason kauppatieteellisen tutkinnon suorittanut. Hänen isänsä oli silloisen shaahin armeijan kenraali ja vaimo oli Iranin Pariisin suurlähettilään tytär.

Tapasin myös tyttären vanhemmat, jotka tulivat käymään tytärtänsä katsomaan ja minut kutsuttiin miehen parhaana ystävänä illanistujaisiin heidän kotiinsa.

Siitä lähtien en ole osannut pitää iranilaisia minkäänlaisina kiihkosilmäisinä hulluina. Nuo tapaamani ihmiset olivat mitä miellyttävimpiä ja sivistyneimpiä yksilöitä ja keskutelimme heidän kanssa kaikenlaisista maailmapoliittisista asioista. Tyttären isä tunsi jopa Suomen historian paremmin kuin minä itse, silloin 22-vuotiaana. Kehui Mannerheimia kenraalina ja myös Kekkosta "viisaana pelurina".

He kutruivat minut vierailemaan Iranissa, mutta se jäi toteutumatta, kun syksyn mittaan alkoi vallankumous maassa. Ystäväni soitti minulle Suomeen seuraavana keväänä ja kertoi, että hänen isänsä on tapettu.

Tämän blogin suosituimmat