Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Matkakertomus Armeniasta

 • Ararat-vuori tammikuisessa Jerevanissa
  Ararat-vuori tammikuisessa Jerevanissa
 • Khor Virapin luostari Araratin edessä
  Khor Virapin luostari Araratin edessä
 • Matkakertomus Armeniasta
 • Armenian autokantaa
  Armenian autokantaa
 • Vierailumme Jerevanin iranilaiseen moskeijaan
  Vierailumme Jerevanin iranilaiseen moskeijaan
 • Stalinin aikana rakennetut lasten rautatiet (Детские железные дороги)
  Stalinin aikana rakennetut lasten rautatiet (Детские железные дороги)
 • Veturit vain lasten käyttöön!
  Veturit vain lasten käyttöön!
 • Matkakertomus Armeniasta
 • Garnin roomalaistemppeli Jerevanin lähellä
  Garnin roomalaistemppeli Jerevanin lähellä
 • Armenian vuoristoa
  Armenian vuoristoa
 • Matka Geghardin muinaiseen luostariin
  Matka Geghardin muinaiseen luostariin
 • Matkakertomus Armeniasta
 • Indiana Jonesin jalanjäljissä
  Indiana Jonesin jalanjäljissä
 • Matkakertomus Armeniasta
 • Matkakertomus Armeniasta
 • Jerevanin steissi
  Jerevanin steissi
 • Matkaseurueemme Jerevan Äiti Armenia-patsaan juurella
  Matkaseurueemme Jerevan Äiti Armenia-patsaan juurella
 • Alkupala tapaamamme armenialaiskokin mahtavassa ravintolassa
  Alkupala tapaamamme armenialaiskokin mahtavassa ravintolassa
 • Kaikki pituusjärjestyksessä
  Kaikki pituusjärjestyksessä
 • Armenialaista kansanmusiikkia jouluaattona
  Armenialaista kansanmusiikkia jouluaattona
 • Ararat amerikkalaiselta yliopistolta
  Ararat amerikkalaiselta yliopistolta
 • Kaasun tankkaamista autoon paluumatkalla Tbilisiin
  Kaasun tankkaamista autoon paluumatkalla Tbilisiin

Armenia on kooltaan pieni, mutta kulttuuriltaan ja ihmisiltään mahtava maa. Vietimme kaverini kanssa muutaman päivän maan pääkaupungissa Jerevanissa ja sen lähiympäristössä osana suurempaa Kaukasuksen-reissuamme, joka alkoi matkalla Istanbulista Tbilisiin. Olemme omistaneet Georgialle oman pitkän artikkelinsa ja keskitymme täten tässä kirjoituksessa havaintoihimme ja kokemuksiimme Armeniasta eli Hajastanista.

 

Armenia on sisämaavaltio ja sitä ympäröi pohjoisessa Georgia, etelässä Iran, lännessä Turkki ja niin idässä kuin lännessä Azerbaijan. Maan rajaviiva on aito neuvostopolitiikan helmi, sillä Armenia halkaisee käytännössä Azerbaijanin kahtia keskeltä ja kummankin maan sisällä on useampi toiselle kuuluva eksklaavi. Raja Azerbaijaniin on kokonaan kiinni 1990-luvulla käynnistyneen Vuoristo-Karabahin konfliktin takia, kuin myös raja länsinaapuri Turkkiin, joka on pitänyt Armeniaa kauppasaarrossa vuodesta 1993. Hiertääpä maiden välejä myös kysymys vuonna 1915 toteutetusta armenialaisten kansanmurhasta, jota Turkki ei ole edes 100 vuotta myöhemmin myöntänyt. Armenian parhaat kaverit ovat näin ollen Venäjä ja Iran, ja oma vierailumme alkoi siis pohjoisnaapuri Georgian kautta.

 

Tbilisin bussiasemalta pääsee Jerevaniin 30 Georgian larin (n. 15 e) hintaan. Matkamme käynnistyi heti erikoisesti, sillä vähäisen matkustajamäärän takia meidät siirrettiin minibussista aseman takana sijainneelle kujalle odottamaan henkilöautoa, jota aseman henkilökunta ei missään nimessä saanut nähdä. Kysyttyämme armenialaiselta kanssamatkustajaltamme asiasta, saimme venäjäksi vain vastauksen ”konspiratsija” ja lähdimme tankkaamaan vanhaan Mercedes-Benziin metaanikaasua, jolla useat kaukasuslaiset autot pyörivät bensiinin sijasta.

 

Matka Jerevaniin kulkee jylhän vuoriston läpi ja kestää noin 5 tuntia. Tiet ovat järin erikoisessa kunnossa ja autoissa ei ole usein ollenkaan turvavöitä. Valveillaolo oli täten helppoa matkan aikana ja välillä toisiaan ohittelevat autot saivat auton etuikkunan näkymän muistuttamaan kuvaa Grand Theft Auto- tai Need for Speed-peleistä. Useat ihmiset olivat jopa asentaneet autoihinsa äänekkään poliisitutkan, joka varoittaa lähestyvistä poliisiautoista ja nopeuskameroista. Selvisimme joka tapauksessa elossa öiseen Jerevaniin, joka on kauniisti valaistu ja kompakti kaupunki. Yövyimme Hostel Penthousessa keskustan reunalla, missä tapasimme täydeksi yllätykseksemme tutun suomalaistytön, jolle kaverini oli aiemmin suositellut juuri Armeniaa ja kyseistä hostellia. Matkaseurueemme kasvoi siis heti kolmihenkiseksi, mikä teki seikkalusta entistä mieleenpainuvamman.

 

Ensi töiksemme otimme selvää Jerevanin yöelämästä. Päädyimme paikallisten nuorten opastuksessa pieneen yökerhoon, jossa soi erikoinen kaukasuslainen hanuridisko. Asiakkaista lähes kaikki olivat miehiä, jotka tanssivat käsiään villisti heiluttaen suuren peilin edessä. Pöydistä nousi vahva tupakansavu, ja kuten myöhemminkin havaitsimme, armenialaiset miehet polttivat ainoastaan naisten slim-savukkeita. Kaksi paikallista alkoi heti jutella kanssamme yökerhossa ihmeteltyään outoa äidinkieltämme, ja paluu hostelliin tapahtui lopulta heidän kyydissään. Reissulla myöhemmin tutuksi tullut armenialainen vieraanvaraisuus tuli koettua heti ensimmäisenä iltana, sillä kokeiksi osoittautuneet miehet kutsuivat meidät seuraavaksi illaksi syömään ravintolaansa ja joutuivat vielä ajomatkalla poliisin pysäyttämiksi rattijuopumuksen takia.

 

Seuraavana päivänä saimme ihailla koko Jerevania symboloivaa Ararat-vuorta hostellimme ikkunasta ja tutustuimme Uzbekistanissa asuvaan englantilaistyttöön. Kiertelimme Jerevanin oranssista tiilestä rakennettua keskustaa ja sen hienoja nähtävyyksiä, minkä jälkeen valokuvasimme ns. hylätyt lasten rautatiet, jotka useimmista entisen Neuvostoliiton maista on jo purettu. Josif Stalinin aikana lapsille rakennettiin kaupunkeihin omat pienoisrautatiensä, joilla lapset saivat opetella veturin ohjaamista ja konduktöörin tehtäviä toimivissa junavaunuissa. Kaikille urban exploration-harrastajille Jerevan tarjoaakin mahtavan mahdollisuuden vastaavien rautateiden näkemiseen. Kohtasimme paikan päällä myös joukon paikallisia nuoria ja pietarilaisen opiskelijan, joka oli liftannut neljässä päivässä Kaukasukselle, määränpäänään Teheranin kaupunki Iranissa.

 

Käsittämättömin tapahtuma koko matkassa oli siirtyminen yökerhossa tapaamiemme miesten ravintolaan. Kämp-hotellin tasoinen valtavan hieno ravintola sijaitsi kaupungin rajalla, missä meidät ohjattiin yksityiseen kabinettiin, josta saimme seurata armenialaisia syntymäpäiväjuhlia ja kokonaista orkesteria. Tapaamamme kokki keskusteli kanssamme illan ajan kaikesta maan ja taivaan väliltä, ja nautimme mahtavasta armenialaisesta punaviinistä, hedelmistä, lihaisasta ruoasta ja turkkilaisesta kahvista. Suomessa varmasti monen sadan euron arvoinen illallinen tarjottiin lopulta meille ilmaiseksi, ja saimme palata hostelliimme hyvin ruokittuina ja mitä mahtavimmalla mielialalla!

 

Ennen paluutamme Tbilisiin vierailimme Turkin alueella sijaitsevan Ararat-vuoren lähellä Khor Virapin tuhatvuotisella luostarilla ja matkasimme Garnin roomalaistemppelille sekä Geghardin luostarin Indiana Jonesia ja MacGyveria muistuttaviin jylhiin maisemiin. Saimme nähdä jälleen upeita vuoristoja ja karvaisten lehmien täyttämiä kuoppaisia teitä. Tammikuun kuudenteen päivään osunut ajoitus tarjosi myös vilkaisun armenialaisten ortodoksiseen joulunviettoon Jerevanin keskusaukiolla ja ravintoloissa. Koko kaupunki oli juhlinut uutta vuotta jo useamman päivän ja odotti itseasiassa 14. tammikuuta toteutuvaa vanhaa uutta vuotta.

 

Georgian jälkeen olimme yllättyneitä Armenian näkyvästä Venäjä-mielisyydestä. Monet ihmiset kyselivät oikein innoissaan, olemmeko kenties venäläisiä, ja venäjän kielen puhuminen ei tuottanut missään ongelmia. Armenian ja Venäjän liput liehuivat vierekkäin autoissa ja ravintoloissa ja katukuvaa koristivat lukuisat Venäjän valtiolliset yhtiöt. Armeniassa Venäjä onkin tosiaan maan turvallisuuden takaaja, sillä naapurimaat Turkki ja Azerbaijan ovat halunneet pyyhkiä koko kansakunnan historiasta useampaan kertaan. Vierailimme myös Iranin islamilaisen tasavallan moskeijassa, joka korosti maiden ystävällisiä kulttuurisuhteita Ajatollah Khomeinin kuvien kera. Oli maailmanpolitiikasta mitä mieltä tahansa, Armenia vaikutti mielestämme huomattavasti varakkaammalta kuin pohjoisnaapuri Georgia, emmekä nähneet maassa samanlaista rappiota ja katulapsia kuin Tbilisissä. Varallisuuden taustalla voi olla toki suurvaltojen kilpailu Armeniasta, sillä Jerevanissa oli myös valtava amerikkalainen yliopisto ja rahoittaapa myös EU maan historiallisia kohteita.

 

Armenia oli maa jossa kaverini vieraili itseasiassa jo toista kertaa, ja kaiken näkemäni perusteella tahdon myös maahan vielä takaisin. Maan ihmiset erosivat positiivisella tavalla länsimaisista, ja Jerevanista tuli mieleen jonkinlainen mini-Venäjä omalla kulttuurisella eksotiikallaan. Georgian tapaan Armenia on mainio matkakohde hyvän ruoan ystäville, ja maa on tunnettu mitä maukkaimmasta konjakistaan. Edes kaksi pitkää matkakirjoitustamme Kaukasukselta eivät riitä kuvailemaan kaikkea eksotiikkaa jota näimme! On taas aika palata arkeen ja odottaa uusia seikkailuita!

 

Aram Asatrjan – Ankakh Hajastan 

Ирина Алегрова – Жди меня, Армения 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ilmeisesti matka jatkui kuljettajan päihtymyksestä huolimatta; ts. sakko maksettiin käteisellä ilman kuittia?

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Poliisiauto seurasi hetken aikaa perässä ja matka jatkui taas normaalisti :) Tiedä vaikuttiko asiaan se että kolme ulkomaalaista oli autossa.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Olen kuullut venäläisen suusta kyseenalaisen lausuman; "siellä missä juutalainen tai armenialainen on käynyt, ei ole enää mitään vietävää."
Joka tapauksessa turkkilaisten vainoissa ympäri maailman hajaantuneet armenialaiset ovat taitavia liikemiehiä, ja monet ovat keränneet miljardiomaisuuksia.
Eräs Armenian suhteellisen vaurauden lähde on ulkoarmenialaisten kotimaahansa antama tuki.
Monet armanjakit ovat muuten parempia kuin kalliit konjakit.

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Georgialaiset vähän saman tyyppistä kommenttia sanoivat, väittivät että georgialaiset palaavat kyllä aina kotimaahansa mutta armenialaiset eivät. En taida uskoa kumpaakaan väitettä :D