Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Lida, Valko-Venäjä

 • Lidan linnoitus
  Lidan linnoitus
 • Vuonna 1323 Suomi sai myös ensimmäisen itärajansa
  Vuonna 1323 Suomi sai myös ensimmäisen itärajansa
 • Lidan vaakuna
  Lidan vaakuna
 • Tyypillistä katukuvaa Lidassa (oikealla yksi vanhoista juutalaisista taloista)
  Tyypillistä katukuvaa Lidassa (oikealla yksi vanhoista juutalaisista taloista)
 • Puolalaisten kulttuuritalo
  Puolalaisten kulttuuritalo
 • Olutfestivaalia
  Olutfestivaalia
 • Suomi mainittu.
  Suomi mainittu.
 • Valkovenäläistä kansanmusiikkia
  Valkovenäläistä kansanmusiikkia
 • Myös valkovenäläiset viihtyvät saunassa...
  Myös valkovenäläiset viihtyvät saunassa...
 • ...valkovenäjäksi sauna on "laznja"
  ...valkovenäjäksi sauna on "laznja"

Lida on noin 100 000 asukkaan kaupunki lähellä Liettuan ja Valko-Venäjän rajaa. Lidaa pidetään lukuisten tutkimusten mukaan yhtenä Valko-Venäjän parhaimmista kaupungeista ja sen historia ulottuu aina keskiajalle saakka. Lidaa kutsutaan myös Valko-Venäjän oluenvalmistuksen pääkaupungiksi, sillä kaupungin keskustassa sijaitsee suosittu Lidskoe pivo-olutpanimo. Matkustin valkovenäläisten kavereideni kanssa Lidan vuosittaisille olutfestivaaleille, joiden yhteydessä tutustuimme kaupungin historiaan ja nykypäivään. Lidan oman ”Oktoberfestin” yhteydessä kaupunki täyttyy erilaisista kulttuuritapahtumista, konserteista ja olutteltoista.

Lidan keskustaa symboloi vuonna 1323 rakennettu keskiaikainen linnoitus. Myöhäiskeskiajalla Valko-Venäjän alue kuului laajaan Liettuan suurruhtinaskuntaan, joka oli yksi Itä-Euroopan johtavista suurvalloista, ja linnoitus rakennettiin turvaamaan valtakunnan itäosia. Linnoituksen läheisyydestä löytyy myös paljon puolalais-liettualaista klassismia edustavia vanhoja rakennuksia, kuten yhä käytössä oleva katolinen kirkko. Ennen toista maailmansotaa kaupungissa oli myös merkittävä juutalaisyhteisö, ja Lidan katukuvasta voi erottaa yhä lukuisia juutalaisten kauppiaiden rakentamia kivitaloja. Lidan kaupunki symboloikin todella hyvin Valko-Venäjän historiallista olemusta idän ja lännen kohtauspaikkana.

Kaupungin kokoon nähden Lidan vuosittanen olutfestivaali on valtava. Lidaan saapuu nuorisoa erityisesti Minskistä, joka sijaitsee vain kahden tunnin ajomatkan päässä kaupungista. Lidan linnoituksen ympärille pystytetään kymmeniä oluttelttoja, joista litran olutpullon saa noin 1,5 euron hintaan, ja esillä on paikallisen olutpanimon tuotteiden lisäksi lukuisia ulkomaisia merkkejä, kuten Sandels. Kaduilta saa myös paljon valkovenäläistä perinneruokaa halpaan hintaan ja erilaiset muusikot sekä taitelijat järjestävät performansseja. Lidan linnoituksessa järjestetään lapsiperheille myös keskiaikaisia näytelmiä ja ilta huipentuu lopulta valkovenäläiseen kansanmusiikkiin ja valtaviin ilotulituksiin.

Valkovenäjän kieli on Lidan katukuvassa huomattavasti paremmin esillä kuin Minskissä, ja kuulin useaan kertaan kieltä myös puhuttavan kadulla (valkovenäläiset käyttävät pääasiassa venäjää keskinäiseen kommunikointiin). Toinen historiallinen erikoisuus Lidassa on puolan kieli, jota lukuisat paikalliset puhuvat valkovenäjän ja venäjän ohella. Lidasta löytyy esimerkiksi puolalainen kulttuurikeskus ja Puolan valtion ylläpitämä hautausmaa Puolan ja Neuvosto-Venäjän välisessä sodassa (1919–1921) menehtyneille sotilaille. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välisenä aikana Lida kuului muun läntisen Valko-Venäjän ohella Puolalle ja paikallisten murre ja identiteetti eroavat myös maan itäosista.

Lida on vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Liettuan pääkaupungista Vilnasta. Kaupunki on mitä parhain pysähdyspaikka historian, oluen ja saunan ystäville. Kaupungin hyvin hoidetusta keskustasta voi löytää paljon jälkiä kaupungin monikansallisesta historiasta, ja löytyypä Lidasta myös suuri valkovenäläinen laznja, eli suomalaisittain sauna, jossa paikalliset juovat 100 asteen löylyissä olutta ja jakavat ajatuksiaan maan ja taivaan väliltä. Pitivät tutkimukset paikkansa tai eivät, Lida on ainakin omasta mielestäni vierailun arvoinen kohde. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

1323? Muistilokerosta löytyy heittämällä Pähkinäsaaren rauha, eikä sen ajoittuminen Lidan linnoittamisen yhteyteen varmasti ole sattumaa. Keskiajalla tiedettiin strategiasta se mikä nytkin, vaikka asioita ei netissä vatvottukaan.

Olisiko suomalaisturistin mahdollista siirtyä Baltiasta Valko-Venäjälle rajan yli noin vain, perusmuodollisuuksilla?

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Valko-Venäjälle tarvitsee viisumin, mutta maan suurlähetystöstä saa sellaisen hyvin nopeasti.