Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Venäjän Itä-Preussi

 • Königsbergin Altstadtista on jäljellä vain yksi rakennus.
  Königsbergin Altstadtista on jäljellä vain yksi rakennus.
 • Altstadt ennen sotaa
  Altstadt ennen sotaa
 • Königsbergin linnan tilalla on nyt parkkipaikka, kaatopaikka ja tyhjillään oleva Neuvostojen talo
  Königsbergin linnan tilalla on nyt parkkipaikka, kaatopaikka ja tyhjillään oleva Neuvostojen talo
 • Königsbergin linna ennen sotaa
  Königsbergin linna ennen sotaa
 • Königsbergin pörssi kohtaa suunnitelmatalouden
  Königsbergin pörssi kohtaa suunnitelmatalouden
 • Kalastajakorttelissa on yritetty päästä lähemmäs vanhaa arkkitehtuuria
  Kalastajakorttelissa on yritetty päästä lähemmäs vanhaa arkkitehtuuria
 • Osa vanhasta keskustasta on saanut täysin neuvostoliittolaisen ilmeen.
  Osa vanhasta keskustasta on saanut täysin neuvostoliittolaisen ilmeen.
 • Kuninkaan portit kaupungin pohjoisosassa (1800-lukua)
  Kuninkaan portit kaupungin pohjoisosassa (1800-lukua)
 • Osa kaduista näyttää yhä täysin Saksalta
  Osa kaduista näyttää yhä täysin Saksalta
 • Venäjän Itä-Preussi
 • Venäjän Itä-Preussi
 • Fredrik Kaarlen linnoitus
  Fredrik Kaarlen linnoitus
 • Königsbergin vanha kaupungintalo (nyk. museo)
  Königsbergin vanha kaupungintalo (nyk. museo)
 • Königsberger Tiergarten on yhä avoin eläintarha
  Königsberger Tiergarten on yhä avoin eläintarha
 • Saksalaiskartanoita löytyy yhä kaupungin laidalta
  Saksalaiskartanoita löytyy yhä kaupungin laidalta

Venäjälle kuuluva Kaliningradin alue on hieman alle miljoonan asukkaan eksklaavi Puolan ja Liettuan välissä. Alue käsittää historiallisen Itä-Preussin alueen pohjoisosat Liettuan Klaipedaa lukuun ottamatta ja sen pääkaupunki Kaliningrad tunnettiin toiseen maailmansotaan asti saksalaisena Königsberginä. Viipurin ja menetetyn Karjalan tavoin Kaliningradin alueen väestö koostuu nykyään pääasiassa Neuvostoliiton eri alueilta asutetuista ihmisistä, mutta lukuisat toisesta maailmansodasta säilyneet rakennukset muistuttavat matkailijoita yhä alueen länsieurooppalaisesta historiasta. Matkustin kaupunkiin Grodnon ja Vilnan kautta ja sain kunnian kiertää sen katuja ja nähtävyyksiä paikallisen venäläistuttuni opastuksessa.

Königsbergin ja Itä-Preussin lyhyt historia

Keskiajalla Itä-Preussin aluetta asuttivat pakanauskoiset muinaispreussilaiset, jotka olivat nykyisten latvialaisten ja liettualaisten kielisukulaisia. 1200-luvulla Saksalainen ritarikunta alisti ja pakkokäännytti alueen, ja Königsbergin linnaa alettiin rakentaa Pregel-joen varrelle. Sotia käytiin erityisesti Puolaa ja Liettuan suuriruhtinaskuntaa vastaan, samalla kun paikalliseen preussilaisväestöön kohdistettiin voimakasta saksalaistamispolitiikkaa. 1500-luvulle mennessä saksalaiset olivat nousseet jo enemmistöön, ja uskonpuhdistuksen myötä alueelle perustettiin luterilaista uskoa tunnustanut Preussin herttuakunta.

1500-luvun aikana Königsberg alkoi kehittyä merkittäväksi kulttuurin, protestantismin ja kaupankäynnin keskukseksi. 1700-luvulla viimeiset muinaispreussin puhujat katosivat ja herttuakunta muuttui Preussin kuningaskunnaksi, joka yhdistäisi tulevaisuudessa koko Saksan. Königsbergissä syntyi ja vaikutti esimerkiksi maailmankuulu filosofi Immanuel Kant (1724–1804), jonka elämäntyötä ja hautakappelia arvostetaan yhä nykyisessä Kaliningradissa. 1700-luvun puolivälissä käydyn seitsenvuotisen sodan aikana Itä-Preussi joutui myös ensi kertaa venäläisten joukkojen miehittämäksi.

1800-luvulle tultaessa Preussista oli tullut yksi Euroopan johtavista sotilasmahdeista. Königsbergin ympärille rakennettiin valtavia puolustuslinjoja, kaupunki teollistui ja vuonna 1871 koko Saksa yhdistyi Preussin johdolla. Ensimmäisen maailmansodan syttyessä vuonna 1914 Königsberg oli Saksan vauras ja monikansallinen ”itäinen pääkaupunki”, jonka talouselämässä etenkin juutalaiset näyttelivät suurta roolia. Kaupungin historia alkoi tosin lähestyä traagista käännekohtaansa, sillä sodan alussa venäläisjoukot miehittivät jälleen osaa Itä-Preussista ja Versailles’n rauha teki alueesta Saksan eksklaavin. Toisen maailmansodan alussa natsihallinto tuhosi kaupungin juutalaiset, vuonna 1944 englantilaiskoneet pommittivat keskustan maan tasalle, ja neuvostojoukot tyhjensivät alueen sen saksalaisesta väestöstä ja historiasta vuonna 1945.

Neuvostoaika ja nykypäivä

Königsberg nimettiin Kaliningradiksi vuonna 1946 ja kaupunkia alettiin uudistaa Neuvostoliiton Itämeren laivaston tarpeisiin. Kaupunkiin alkoi muuttaa väkeä eri puolilta Neuvostoliittoa ja kaupungin arkkitehtuurista pyrittiin tekemään mahdollisimman sosialistista ja yksinkertaista. Kaupungin saksalainen historia pyyhittiin pois ja entisen vanhankaupungin tilalle rakennettiin pieni puisto ja moottoritie. Käsittämättömin teko oli 1300-luvulla rakennetun Königsbergin linnan raunioiden purkuräjäytys niin sanotun ”Neuvostojen talon” tieltä, mitä ei vuosikymmenten urakan jälkeen saatu kuitenkaan ikinä valmiiksi. Samalla kun 1800-luvun matkakertomukset Königsbergistä välittävät kuvaa kansainvälisestä ja intellektuellista kulttuurikaupungista, monet modernit kriitikot ovat luokitelleet Kaliningradin yhdeksi maailman rumimmista kaupungeista.

Jotkut keskustan ulkopuolella sijaitsevat alueet säilyivät sodasta melko hyvin ja esimerkiksi vuonna 1896 perustettu Königsberger Tiergarten toimii yhä Kaliningradin eläintarhana (eläintarhan ulkonäkö on tosin neuvostolaistunut). Suurin osa 1800-luvun linnoitustöissä rakennetuista bastioneista ja kaupunginporteista on myös yhä paikallaan ja keskustan ulkopuolelta voi löytää kokonaisia saksalaisia huvila-alueita. Venäjän ainoa meripihkamuseo sijaitsee Preussin prinssi Fredrik Kaarlen rakennuttamassa linnoituksessa ja se linkittää Königsbergin ja Kaliningradin historian toisiinsa, sillä meripihka on ollut vuosisatojen ajan yksi alueen merkittävimmistä luonnonvaroista. Keskustan pienten neuvostokerrostalojen keskeltä voi löytää myös museoidun bunkkerin, joka toimi Königsbergiä puolustaneen saksalaisosaston viimeisenä komentokeskuksena vuonna 1945.

Kaupungin hienoimpana nähtävyytenä pidetään entiseen vanhaankaupunkiin restauroitua Königsbergin 1300-luvulla rakennettua tuomiokirkkoa, jonka sisältä löytyy upea preussilaisvuosista kertova museo ja näyttely. Tuomiokirkon juurella sijaitsee myös Immanuel Kantin hauta, ja vain kävelymatkan päästä löytyy 2000-luvulla rakennettu ”kalastajakortteli”, jonka arkkitehtuuri pyrkii mukailemaan sotaa edeltäneiden aikojen katukuvaa. Harmaat ja rappeutuneet neuvostokerrostalot pilaavat silti lähes jokaisen vanhan maiseman keskustassa ja useimmat alkuperäiset saksalaistalot ovat remontin tarpeessa.

Yhteenveto

Monet historioitsijat eivät puhu Königsbergistä ja Kaliningradista yhtenä kaupunkina, sillä maantieteellisen sijainnin lisäksi nykyisestä Kaliningradista ei löydy juuri muuta kuin menneestä loistosta muistuttavia yksittäisiä raunioita. Kaliningrad on tosin Venäjän sisällä oma erityistalousalueensa ja kaupankäynti Eurooppaan on jälleen vaurastuttanut alueen asukkaita. Venäläisen tuttavani mukaan kaupungin vanha arkkitehtuuri myös kiehtoo useita paikallisia ja monet ovat protestoineet mukulakivikatujen asvaltointia ja rakennusten purkua. Kävimme Kaliningradin kaupunginmuseossa myös näyttelyssä, johon eri arkkitehdit olivat asettaneet suunnitelmiaan Königsbergin linnan jälleenrakentamiseksi. Maailmantilanteen helpotuttua Kaliningradin alue voisi ehkä kehittyä entistä vahvemmaksi linkiksi Venäjän ja Euroopan välille, ja löytyypä kaupungille myös historiallinen venäläinen nimitys, Korolevets. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Varsin ruma kaupunki nykyään, valitettavasti. Se on ollut joskus hyvin eurooppalaisen näköinen ja kaunis.
Minusta siinä on jotain samaa kuin Viipurissa, aikoinaan kaunis mutta valitettavsti nykyään ala-arvoisen näköinen verrattuna historiaan.
Kiitti Toni.

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Viipurissa on plussana se, että vanhakaupunki kuitenkin pääosin säilyi, ja mikä keskeisintä, Viipurin linna säilyi. Königsbergissä nuo ilmapommitukset v. 1944 jättivät tosi pahaa jälkeä.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

totta näinhän se on, Viipurissakin jäänyt vain hoitamatta asiat.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #3

Maailman rumin kaupunki, Kaliningrad laskee myös jätevetensä puhdistamatta Itämereen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eipä sieltä juuri muita kuin sotilastukikohtaan ja Itämeren päästöihin liittyviä uutisia kuulu, paitsi tämä:

Shokkigallup Kaliningradista: Vain 41 prosenttia katsoo olevansa Venäjän asukkaita

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kaliningrad%2...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

" Käsittämättömin teko oli 1300-luvulla rakennetun Königsbergin linnan raunioiden purkuräjäytys niin sanotun ”Neuvostojen talon” tieltä, mitä ei vuosikymmenten urakan jälkeen saatu kuitenkaan ikinä valmiiksi."

Venäläisillä on omat vahvuutensa suunnittelussa, neuvostoliiton aikana tehtiin viisivuotissuunnitelmia. Niiden erikoispiirteenä oli aikaansaannin maltillisuus.
Köningsbergin likavedet menevät puhdistamattomina Itämereen, fosforikuorma on yhtä suuri kuin Ruotsin aiheuttama kuorma. Kaliningradin asukasluku on n. 450 tuhatta henkeä, Ruotsin asukasluku on vajaa 9,8 miljoonaa. Ruotsissa on siis yli kaksikymmentä kertaa enemmän asukkaita verrattuna Kaliningradiin.

Puhdistamon suunnittelu aloitettiin sähäkästi 1970- luvulla. Ruotsi on rahoittanut 145 miljoonalla kruunulla (n. 15 milj €) puhdistamon rakentamista. Vuonna 2010 venäläiset pistivät tuulemaan ja puhdistamon piti olla valmis v.2012. Nyt venäläiset arvioivat, että laitos valmistuu tämän vuoden lopussa, puhdistusprosessin pitäisi alkaa vuonna 2016.

On aika oireellista, että ruotsalaisten verorahat holvataan kehitysapujärjestö Sida:n kautta Venäjälle. Venäjä täräytti Syyriassa ensi iskuissaan Al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten niskaan pommeja ja ohjuksia 87 miljoonan euron edestä. ISIS sentään säästyi pahemmilta tappioilta.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kiitos Toni mielenkiintoisesta raportista. Olen useita kertoja käynyt Klaipedassa siinä vieressä ja aihe on kiinostava, kiitos.