Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Venäjän Itä-Preussi, osa II

 • Venäjän raja-asema kuningatar Luisen sillan luona
  Venäjän raja-asema kuningatar Luisen sillan luona
 • Tilsitin katukuvaa
  Tilsitin katukuvaa
 • Lenin-setä kävelykadun päädyssä
  Lenin-setä kävelykadun päädyssä
 • Saksalaisia kadunnimiä
  Saksalaisia kadunnimiä
 • Kävelykatu
  Kävelykatu
 • Neuvostosotilaan monumentti
  Neuvostosotilaan monumentti
 • Lisää arkkitehtuuria
  Lisää arkkitehtuuria
 • Neuvostoliitto saapuu Itä-Preussiin
  Neuvostoliitto saapuu Itä-Preussiin
 • Katukuvaa
  Katukuvaa
 • Katukuvaa
  Katukuvaa
 • Taustalla vanha saksalainen lukio
  Taustalla vanha saksalainen lukio
 • Tilsitin pääkatu
  Tilsitin pääkatu
 • Laitakaupunkia
  Laitakaupunkia
 • Sama katu toisesta kuvakulmasta
  Sama katu toisesta kuvakulmasta
 • Toinen saksalainen lukio
  Toinen saksalainen lukio
 • Sama lukio
  Sama lukio
 • Tilsitin ja Sovetskin monumentti
  Tilsitin ja Sovetskin monumentti

Palasin taas historiallisen Itä-Preussin alueelle. Pääkaupunki Königsbergin sijasta matkani pääkohteeksi valikoitui tällä kertaa maailmankuuluista juustoista tunnettu Tilsit. Matkustin vuonna 1289 perustettuun rajakaupunkiin Liivinmaan ja Kuurinmaan kautta, kulkien halki Liettuan suuriruhtinaskunnan muinaisten metsien ja ylittäen Memeljoen Preussin kuningatar Luisen siltaa pitkin. Samaisessa paikassa Napoleon ja Aleksanteri I solmivat vuonna 1807 Tilsitin sopimuksen, jonka seurauksena esimerkiksi Suomen sota syttyi.

Tilsit on nykyään viralliselta nimeltään Sovetsk (Neuvostola). Kaupungista tuli toisen maailmansodan jälkeen osa Neuvostoliittoa ja se pyrittiin tyhjentämään sen saksalaisesta historiasta ja kulttuurista. Tilsitin asukkaat pakkosiirrettiin sodan jälkeen muualle länteen ja uudet neuvostoihmiset tuotiin kaupunkiin pääasiassa Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Memeljoki tunnetaan nykyään paremmin sen venäläisellä nimellä Neman. Itämereen virtaava joki muodosti aikoinaan Venäjän ja Preussin välisen valtiorajan, mutta nykyään joen pohjoispuolelta löytyy Venäjän sijasta Liettuan ja Euroopan unionin rajapiste ja sen eteläpuolelta taas nykyiselle Venäjälle kuuluva Kaliningradin alue. Alkuperäisessä Saksan kansallislaulussa eli Deutschlandliedissä lauletaan silti maan rajojen kulkevan Von der Maas bis an die Memel.

Kaliningradista poiketen Sovetskissa on säilynyt todella paljon neuvostoaikaa edeltävää saksalaista arkkitehtuuria. Kaupungin keskustasta löytyy upea kävelykatu, johon on palautettu jopa vanhat saksalaiset katukyltit, ja kaupungin katukuvaa koristaa Helsingistä ja Riiasta tuttu Jugend-arkkitehtuuri. Vanhoja saksalaisia rakennuksia on myös jonkin verran restauroitu, vaikka valtaosa niistä on toki edelleen varsin karmeassa kunnossa. Katukuvaan on myös ilmestynyt neuvostoaikana paljon harmaita kerrostaloja, jotka eivät sovi kovin hyvin yhteen hienojen saksalaishuviloiden kanssa. Sovetskissa on joka tapauksessa hyvin eurooppalainen tunnelma ja vanhoihin taloihin on jopa kiinnitetty saksan- ja venäjänkielisiä kylttejä, jotka kertovat niiden historiasta ja käyttötarkoituksesta. Liettuan ja Venäjän välisen rajan voi poikkeuksellisesti ylittää myös kävellen, mikä tekee kaupungista varsin helpon matkakohteen. Riian ja Kaliningradin välillä kulkevat bussit pysähtyvät kaupungissa myös päivittäin.

Kuten olen aiemmissa blogiteksteissäni todennut, tarkoitukseni oli opiskella kuluvan kevään aikana Moskovassa. Esteeksi osoittautui käytännössä se, että vaikka vuoden mittainen kulttuurisuhdeviisumi oikeuttaakin minut matkustelemaan mieleni mukaan Venäjän alueella, ei se takaa oikeutta paikallisessa yliopistossa opiskeluun. Yliopisto-opiskelu edellyttäisi monikertaviisumin peruttamista, sen korvaamista kertaviisumilla, kertaviisumin korvaamista väliaikaisella oleskeluluvalla ja lopulta oleskeluluvan täydentämistä paikallisen poliisin myöntämällä ulospääsyviisumilla, joka ei välttämättä oikeuta poistumaan maan alueelta kuin kerran. En usko, että Kaliningradissa sijaitsevassa Immanuel Kantin yliopistossa on kyseisen käytännön vuoksi montakaan eurooppalaista vaihto-opiskelijaa, vaikka sen maantieteellinen sijainti voisikin olla houkutteleva.

Sain matkan aikana luettua loppuun Timo Laineen kirjan nimeltä Torakoita ja panssarivaunuja (2014). Kyseessä on silminnäkijäkertomus hajoavasta neuvostoimperiumista ja mainio katsaus Venäjän lähihistoriaan. Kokeneen Venäjän-kävijän kertomus parinkymmenen vuoden takaisista opintomatkoista itänaapuriin on jotain, mitä voisin kuvitella kirjoittavani tulevaisuudessa myös itse. Käsitystäni Venäjän nykytilanteesta ovat parantaneet kuluvan vuoden aikana myös Anna-Lena Laurenin loistavat matkakertomukset Pohjois-Kaukasiasta ja Moskovasta. Lukulistalta näyttäisi löytyvän seuraavaksi matkaopas Pohjois-Koreaan ja yksi kohua aiheuttanut romaani Sofi Oksaselta.

Matka Itä-Preussista jatkuu kohti Danzigia, Posenia ja Breslauta. Kaupungit tunnetaan nykyään paremmin niiden puolalaisilla nimillä. Tämän jälkeen seikkailua on odotettavissa Itävalta-Unkarin ja Osmanivaltakunnan historiallisilla alueilla. Kevään lopullisena päämääränä on vielä tutustuminen alueeseen nimeltä Turkestan. Etäopiskelu verkossa näyttäisi onnistuvan oikein hyvin tilanteessa, jossa yliopistoni kurssivalikoimasta ei oikeastaan löydy tarvittavia luentokursseja ja matkailu ulkomailla on taloudellisesti jopa kannattavampaa kuin yksiön vuokraaminen Helsingistä. Itä-Euroopan asioita oppii myös ymmärtämään paremmin alueella matkatessa, vaikka paikalliset käytännöt synnyttävätkin usein monia uusia kysymyksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Hieno matkakertomus taas sinulta.

Tuo Immanuel Kantin kotikaupunki, Königsberg on kiinnostanut kovasti meikäläistä, mutta niin vain on jäänyt 'käynti' kirjallisuuden varaan. Ei se Kantkaan poistunut sieltä elinaikanaan. Hän harrasti postikorttimatkailua. Tunsi esimerkiksi Lontoon paremmin kuin moni muu aikalaisensa.