Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Venäjän Itä-Preussi, osa III

 • Jugend-tyylinen vesitorni ja parantola vuodelta 1908, Rauschen/Svetlogorsk
  Jugend-tyylinen vesitorni ja parantola vuodelta 1908, Rauschen/Svetlogorsk
 • Funikulaari, Rauschen/Svetlogorsk
  Funikulaari, Rauschen/Svetlogorsk
 • Rantabulevardi, Rauschen/Svetlogorsk
  Rantabulevardi, Rauschen/Svetlogorsk
 • Saksalaisen aallonmurtajan jäänteitä, Rauschen/Svetlogorsk
  Saksalaisen aallonmurtajan jäänteitä, Rauschen/Svetlogorsk
 • Aurinkokello, Rauschen/Svetlogorsk
  Aurinkokello, Rauschen/Svetlogorsk
 • Uutta ja vanhaa, Rauschen/Svetlogorsk
  Uutta ja vanhaa, Rauschen/Svetlogorsk
 • Katukuvaa, Neukuhren/Pionerski
  Katukuvaa, Neukuhren/Pionerski
 • Rantakatu, Neukuhren/Pionerski
  Rantakatu, Neukuhren/Pionerski
 • Katukuvaa, Neukuhren/Pionersk
  Katukuvaa, Neukuhren/Pionersk
 • Rantabulevardi, Cranz/Zelenogradsk
  Rantabulevardi, Cranz/Zelenogradsk
 • Ranta, Cranz/Zelenogradsk
  Ranta, Cranz/Zelenogradsk
 • Saksalaisia huviloita, Cranz/Zelenogradsk
  Saksalaisia huviloita, Cranz/Zelenogradsk
 • Venäläistetty saksalaishuvila, Cranz/Zelenogradsk
  Venäläistetty saksalaishuvila, Cranz/Zelenogradsk
 • Näkymä vesitornista, Cranz/Zelenogradsk
  Näkymä vesitornista, Cranz/Zelenogradsk
 • Cranz/Zelenogradsk
  Cranz/Zelenogradsk
 • Kävelykatu, Cranz/Zelenogradsk
  Kävelykatu, Cranz/Zelenogradsk
 • Kurhaus Cranz
  Kurhaus Cranz
 • Venäläistetty saksalaiskirkko, Cranz/Zelenogradsk
  Venäläistetty saksalaiskirkko, Cranz/Zelenogradsk
 • Kotiseutumuseo, Cranz/Zelenogradsk
  Kotiseutumuseo, Cranz/Zelenogradsk
 • Museo ulkoapäin
  Museo ulkoapäin

Kuurinhaffin laguuni Liettuan ja Kaliningradin alueen välissä oli aikoinaan kansainvälisesti suosittu lomakohde. 1800-luvulta alkaen Preussin kuningaskunnassa rakennettiin lukuisia huviloita ja parantoloita Itämeren kauniille rannikkoalueille. Rauschen, Neukuhren ja Cranz tulivat tunnetuiksi viihtyisinä ja moderneina puutarhakaupunkeina ja niiden talous perustui turismin ohella kalastukseen. Nykyään kaupungit tunnetaan Svetlogorskina, Pionerskina ja Zelenogradskina ja niiden kaduilla kuulee saksan sijasta pääasiassa venäjää. Vierailin kaupungeissa matkattuani Sovetskin rajakaupungista Kaliningradiin, jossa vierailin paikallisen tuttuni kanssa myös paikallisessa merenkäyntimuseossa.

Rauschen, Neukuhren, Cranz

Kaliningradin alueen rannikot säästyivät toisen maailmansodan tuhoilta parhaiten ja etenkin Svetlogorskista ja Zelenogradskista voi löytää yhä valtavia saksalaishuviloita, vanhoja kerrostaloja ja jopa kirkkoja. Kaupungit ovat nykyään merkittäviä turistikohteita Venäjän sisällä ja etenkin Svetlogorskin alueelle on rakennettu viime vuosina massiivisia parantoloita, hotelleja ja muita palvelutaloja. Kaupunkien hiekkarantoja on myös kunnostettu ja niistä löytyy pitkät rantabulevardit ravintoloineen ja baareineen. Zelenogradsk on kaupungeista urbaanein, sillä sen keskustassa on säilynyt jopa vanha kävelykatu ja sen vanha vesitorni on muutettu näköalapaikaksi. Cranzin vuosina 1896 ja 1904 rakennetut luterilaiset kirkot ovat nykyään Zelenogradskin ortodoksisen seurakunnan käytössä, mutta ne on restauroitu historiaa kunnioittaen, ja kaupungista löytyy myös Itä-Preussin historiasta kertova kotiseutumuseo.

Saksalaisten hiekkarantojen nykytila tukee teoriaani siitä, että Venäjän sotilaallisissa intresseissä on erilaisten aurinkolomakohteiden valloittaminen. Ukrainalta vietiin Krim, Georgialta Abhasia, Suomelta Terijoki ja väliaikaisesti myös Hanko vuosina 1940-41. Luultavasti Baltian maatkin kiinnostivat aikoinaan Venäjää Latvian hienojen hiekkasärkkien takia. Kuurinhaffin laguunia erottaa myös Itämerestä ainutlaatuinen Kuurin kynnääksi kutsuttu luonnonsuojelualue, joka on nykyään jaettu Venäjän ja Liettuan kesken. Saa nähdä, minne venäläiset sotilaat toteuttavat seuraavan lomamatkansa…

Königsberg

Kaliningradin valtava merenkäyntimuseo (Museum of the World Ocean) sijaitsee Königsbergin entisen telakan paikalla ja sen eteen on ankkuroitu esimerkiksi museoitu saksalaisvalmisteinen Vitjaz-tutkimuslaiva, neuvostoliittolainen sukellusvene ja neuvostovalmisteinen Roskosmosin tiedustelulaiva. Museo on ehkä kaupungin parhain nähtävyys ja sen sisältä löytyy yksityiskohtaista tietoa merenkäynnin historiasta, siihen käytetystä tekniikasta ja maailmanhistorian kannalta merkittävistä tutkimusmatkailijoista kuten Marco Polosta, Kristoffer Kolumbuksesta ja Vasco di Gamasta. Museoitujen alusten sisällä pääsee liikkumaan vapaasti, varsinaisten museorakennusten sisällä voi tutustua esimerkiksi Mir-sukellusveneisiin ja päärakennuksesta löytyy pieni kahvila, josta löytyy laaja valikoima teetä, jonka juominen Euroopassa alkoi juuri merenkäynnin yleistyttyä.

Hintataso Venäjällä on nyt jo järkyttävän alhainen. Yhdellä eurolla saa noin 80 ruplaa, joten bussilippu maksaa vain 20 senttiä, kebab-annos järjestyy alle 2 eurolla ja parturissa käynti maksaa noin 4-5 euroa. Paikallisten näkökulmasta tilanne ei ole luonnollisesti kovin mukava, mutta valtiollinen propaganda on saanut enemmistön kansasta uskomaan siihen, ettei Venäjä ole kuitenkaan itse millään lailla syyllinen ongelmiinsa – kaikki johtuu kuulemma vain lännen ilkeistä pakotteista. Kaliningradilainen tuttuni ihailee Putinia jopa niin paljon, että tekisi hänestä mielellään uuden tsaarin. Vaikken itse ole aivan samaa mieltä, arvostan kuitenkin sitä, että ainakin osa venäläisistä tutuistani on kyennyt hyväksymään myös erilaiset mielipiteet. Moni venäläinen perhe on nimittäin hajonnut erilaisten mielipide-erojen takia, sillä monilta löytyy sukulaisia esimerkiksi Ukrainasta tai Baltian maista.

Danzig

Kuten aiemmassa blogitekstissäni totesin, jatkuu matkani seuraavaksi kohti Puolaa. Kaliningradista on vain 4 tunnin pituinen matka Gdanskiin ja raja-alueella asuville ihmisille on taattu jopa viisumivapaus maiden välillä. Venäjän ja Puolan välissä sijaitsee myös maantieteellisesti ainutlaatuinen Veikselin kynnäs, jonka keskellä kulkee maiden välinen raja. Kaliningradin alue ja sen vieressä oleva Puolan Warmia-Masurian voivodikunta muodostavat kartalla myös Saksan toista maailmansotaa edeltäneen Itä-Preussin maakunnan tarkat rajat. Kansainvälinen turismi ei valitettavasti kohdistu enää suurissa määrin vanhoihin Kuurinhaffin huvilakaupunkeihin, mutta ehkä kaupungit palaavat vielä joskus niiden entiseen loistoonsa. Itsenäisestä Kaliningradista voisi tulla esimerkiksi neljäs, venäjänkielinen Baltian maa, jonka asukkaat pitäisivät itseään Immanuel Kantin tavoin itsenäisinä maailmankansalaisina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat