Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Sofia & Plovdiv, Bulgaria

 • Plovdiv mäen huipulta
  Plovdiv mäen huipulta
 • Plovdivin vanhakaupunki
  Plovdivin vanhakaupunki
 • Plovdivin vanhakaupunki
  Plovdivin vanhakaupunki
 • Plovdivin vanhakaupunki
  Plovdivin vanhakaupunki
 • Turkkilainen moskeija roomalaisen amfiteatterin juurella
  Turkkilainen moskeija roomalaisen amfiteatterin juurella
 • Toinen roomalainen teatteri Plovdivissa
  Toinen roomalainen teatteri Plovdivissa
 • Plovdivin keskuspuisto
  Plovdivin keskuspuisto
 • Valmiina auringonlaskuun
  Valmiina auringonlaskuun
 • Auringonlasku mäen huipulta
  Auringonlasku mäen huipulta
 • Aleksanteri Nevskin kirkko Sofiassa
  Aleksanteri Nevskin kirkko Sofiassa
 • Bysanttilaista henkeä
  Bysanttilaista henkeä
 • Arkeologisia kaivauksia Sofiassa
  Arkeologisia kaivauksia Sofiassa
 • "Sosialistinen taivas"
  "Sosialistinen taivas"
 • Moskeija
  Moskeija
 • Lenin ja totalitaristisen taiteen museo
  Lenin ja totalitaristisen taiteen museo
 • Eri aikakaudet kohtaavat
  Eri aikakaudet kohtaavat
 • Bulgarian maaseutua
  Bulgarian maaseutua

Bulgaria on pala parhainta Itä-Eurooppaa. Maasta löytyy antiikin ajan raunioita, bysanttilaisia kirkkoja, turkkilaisia moskeijoita, sosialismin ajan palatseja ja paljon uutta ja mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Maa on ollut osana lukuisia eri valtakuntia, se on sijainnut fyysisesti eri puolilla Eurooppaa ja se on ollut yksi slaavilaisen kulttuurin synnyinseuduista keskiajalta lähtien. Ortodoksinen usko ja kyrilliset aakkoset levisivät Bulgarian kautta pohjoiseen, vanha bulgaria eli muinaiskirkkoslaavi on yhä ortodoksisen kirkon oma ”latina” ja myös suomalaisilla on oma tärkeä roolinsa maan historiassa.

Sofia

Matkustin Sofiaan Romanian pääkaupungista Bukarestista. Matka taittui leppoisasti junassa, jonka ikkunasta ihailin bulgarialaista maaseutua. Bulgaria jakautuu maantieteellisesti kahtia idän pelto- ja tasankoalueeseen ja lännen vuoristoihin. Aurinko paistaa kirkkaasti Bulgariassa jo huhtikuun vaihteessa ja monet päivät ovat lämpimämpiä kuin koko Suomen kesä.

Vietin Sofiassa kolme päivää, joiden aikana yövyin paikallisessa nuorisohostellissa. Hostellin alakerrassa sijaitsi ilokseni pieni hipsteribaari, johon paikallista nuorisoa kokoontui joka ilta juhlimaan. Bulgarialaiset ovat slaavilaiseksi ja itäeurooppalaiseksi kansaksi harvinaisen rentoa ja leppoisaa väkeä ja paikalliset eivät ole vielä kyllästyneet länsimaisiin turisteihin, joita Sofiassa näkyy vielä melko harvoin. Mustanmeren rannalla sijaitseva Sunny Beach vetää sen sijaan puoleensa massoittain turisteja ja monet paikalliset matkaavat kaupunkiin nykyisin vain töiden takia.

Sofia muistuttaa kaupunkina paljon Kiovaa ja osa paikallisista näytti todella paljon ukrainalaisilta tai etelävenäläisiltä. Bulgarialaiset naiset ovat todella kauniita ja havaitsin osalla myös kreikkalaisia ja turkkilaisia kasvonpiirteitä. Sofiakin on ulkonäöltään mielenkiintoinen sekoitus eri ilmansuuntia, sillä kaupungin keskustassa voi nähdä kävelymatkan päässä moskeijan, synagogan, ortodoksisen ja katolisen kirkon sekä muutaman sosialismin aikaisen palatsin.

Tutustuin Sofiassa bulgarialaiseen keittiöön, joka on varsin lihapitoinen, ja kävin ilmaisella kävelykierroksella kaupungin keskustassa ja yöelämässä. Vierailin myös keskustan ulkopuolella sijaitsevassa totalitaristisen taiteen museossa, jonne kaikki sosialismin ajan patsaat ja taulut on koottu. Yllätyin siitä, ettei sosialismin aikaa tosin kritisoitu Bulgariassa niin paljon kuin Romaniassa, sillä maan johtajat eivät olleet aivan yhtä sekaisin kuin Romanian diktaattori Ceausescu. Paikalliset nuoret ovat toki iloisia siitä, että kyseinen aikakausi on päättynyt.

Plovdiv

Matkani jatkui Sofiasta Plovdiviin, joka on maan toiseksi suurin kaupunki Istanbuliin johtavan tien varrella. Plovdiv on valittu Euroopan vuoden 2019 kulttuuripääkaupungiksi ja sen kaduilla kieltämättä näkyy kulttuuria ja historiaa. Kaupungin keskusta on täynnä antiikin ajan raunioita, sitä ympäröivät upeat kukkulat ja sen kaduilla näkyy monien eri valtakuntien perintö.

Havaitsin Plovdivissa paljon turkkilaisia vaikutteita ja sen kaduilta löytyi ortodoksisten kirkkojen ohella paljon moskeijoita. Vierailin parin tapaamani reppureissaajan kanssa kaupungin keskustan suurimmassa toiminnassa olevassa moskeijassa ja aloitin päiväni turkkilaisella kahvilla. Bulgarian väestöstä noin 9 % on turkkilaisia ja maa oli 500 vuoden ajan osa turkkilaista Osmanivaltakuntaa. Bulgarian nimi tulee vieläpä turkinsukuisilta Volgan bolgaareilta, jotka aloittivat tarinan mukaan vaelluksensa Eurooppaan kaukaa Aasiasta. Yksi alkuperäisistä Bulgarian valtioista sijaitsi myös nykyisen Ukrainan alueella. Osaa nykyisistä bulgaareista voikin kutsua slaavilaisen kielen omaksuneiksi turkkilaisiksi.

Havaintojeni mukaan bulgarialaisilla ei vaikuttanut silti olevan ongelmia juuri kenenkään kanssa. Suurin kysymys maassa on Makedonian valtio, jonka kanssa muutamalla muullakin naapurilla on hieman ”selvittämättömiä kysymyksiä”. Makedonia ja bulgaria ovat kielitieteen näkökulmasta käytännössä yksi ja sama kieli, mutta paikalliset ovat tapelleet jo vuosisatojen ajan siitä, ovatko makedonialaiset osa bulgarialaista kansakuntaa vai eivät. Kreikkalaiset ovat taas sitä mieltä, ettei koko Makedonian valtiota ole edes olemassa, koska Kreikalla on myös oma Makedoniaksi kutsuttu maakunta.

Bulgarian suhde Venäjään ja muuhun slaavilaiseen maailmaan on myös mielenkiintoinen. Bulgaria on viime aikoina liittynyt EU:hun ja Natoon ja monin tavoin loitontanut itseään Venäjästä, mutta se on silti kiitollinen venäläisille vuoden 1878 itsenäisyydestään. Tuolloisessa Turkin sodassa Venäjän keisarikunta valtasi Osmanivaltakunnan alistamat nykyisen Romanian ja Bulgarian alueet, apunaan pieni Suomen kaarti, jota bulgarialaiset muistelevat myös kunnialla. Sodan luonteesta on tosin kaksi eri teoriaa, sillä vaikka Bulgarian ja Romanian näkökulmasta kyse oli kieltämättä vapaussodasta, oli se Venäjän näkökulmasta Istanbuliin kohdistunut perinteinen valloitussota. Vilusta, nälästä ja Balkanin vuorista kertova sotamarssi löytyy suomeksi nimellä Kauan on kärsitty.

Bulgaria oli pitkän Itä-Euroopan matkani mielenkiintoisin kohde. Maasta löytyy kaikki Itä-Euroopan parhaat puolet ja siellä on ennen kaikkea lämmintä ja kaunista. Matkani jatkui Plovdivista Istanbuliin, jossa tunnelma ei ollut aivan yhtä leppoisa, mutta sain nauttia pitkän bussimatkan aikana taas upeista maisemista. Turkkilaisen kaverini mukaan Bulgaria on turkkilaisille hieman sama asia kuin Viro Suomelle, sillä monet nuoret toteuttavat ns. bilematkoja maahan sen halpojen hintojen vuoksi. Bulgarialaisille nuorille Istanbul on taas hyvä paikka shoppailla. Historiallisesti Euroopan puoleista Turkkia, Pohjois-Kreikkaa ja Bulgariaa on myös kutsuttu yhdeksi maantieteelliseksi kokonaisuudeksi eli Traakiaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tämonko istusin kansakoulussa, ihana lukea taas tämäki ploki. Ja aivan ihmeellistäkö en itte juuri ole matkustanu ja maantietoki unohtunu. Ilonen kiitos sulle ja syänmerkki!

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Hyvä kirjoitus.

Pakko kuitenkin korjata. "Oi kallis kotimaa" on kappale joka alkaa "Kauan on kärsitty vilua ja nälkää". Siitä myös myöhempi versio joka menee "kauan on kärsitty ryssien valtaa" joka ei enää liity Balkanin sotiin.