Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa

 • Honka-talo
  Honka-talo
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa
 • Presidentin nimikirjaimin koristeltu sauna
  Presidentin nimikirjaimin koristeltu sauna
 • Kultainen vessa
  Kultainen vessa
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa
 • Henkilökohtainen kasvitarha
  Henkilökohtainen kasvitarha
 • Henkilökohtainen strutsi
  Henkilökohtainen strutsi
 • Henkilökohtainen aasi
  Henkilökohtainen aasi
 • Merirosvolaiva
  Merirosvolaiva
 • Dneprin rantaa
  Dneprin rantaa
 • Autokokoelmaa
  Autokokoelmaa
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa
 • Mežyhirja - suomalaista hirsirakentamista Kiovassa

Törmäsin lyhyen Kiovan-vierailuni aikana taas lukuisiin mielenkiintoisiin ihmisiin. Tällä kertaa erityisen huomioni sai Maidan-aukion turistiopas, joka myi matkoja Ukrainan uusimpaan nähtävyyteen, eli maanpaossa elävän presidentti Viktor Janukovitšin kotitaloon. Aivan mistä tahansa kotitalosta ei ole nimittäin kyse, sillä Mežyhirjaksi kutsuttu virkistysalue kattaa peräti 140 hehtaaria ja sisältää mm. jahtiklubin, eläintarhan, golf-kentän, kasvihuoneen, helikopterikentän, Putinin henkilökohtaisen kesämökin ja Janukovitšin hirsipalatsin, joka on suomalaisen Honkarakenteen kädenjälkeä. Matkaa uudeksi kansallispuistoksi julistetulle alueelle on Kiovan keskustasta vain 20 kilometriä ja edestakainen bussikuljetus kustansi noin 5 euroa.

Ukrainan kahden vuoden takaisen vallankumouksen lopputuloksena Viktor Janukovitš pakeni Mežyhirjan helikopterikentältä Krimille ja jatkoi matkaansa Venäjälle. Kansanjoukot tunkeutuivat tuolloin korruptoituneen presidentin kotitalolle, jota korkeat aidat ja vartijat ympäröivät. Vaikka Automaidaniksi kutsuttu protesti oli jo aiemmin tukkinut Kiovaan johtavat valtatiet ja presidentin olinpaikka oli paikallisille hyvin tiedossa, pystyivät vain harvat odottamaan mitä aitojen sisäpuolelta todella löytyisi – presidentti oli nimittäin todella elänyt aivan omassa maailmassaan. Maidanin itsepuolustusjoukot ottivatkin alueen pikaisesti haltuunsa ja avasivat sen yleisölle.

Mežyhirjan alue jakautuu käytännössä kahteen osaan, joista sisempi, korkein aidoin ympäröity osa oli pääasiassa Janukovitšin yksityisessä käytössä. Ulkoinen kehä oli puolestaan presidentin ja hänen vieraidensa yleisenä huvipuistona, golf-kenttänä ja ajoratana. Sain kierrettyä Janukovitšin hirsipalatsin ja sitä reunustavat puistot ympäri melko nopeassakin ajassa, mutta niitä ympäröivään alueeseen oli parempi tutustua golf-autolla toteutetulla kiertoajelulla, jota ukrainalaiset kansalliskaartilaiset myivät ”kansallispuistonsa” sisäänkäynnillä.

Janukovitšin hirsipalatsista aukeaa upea maisema Dnepr-joelle ja sen ympärille on rakennettu keinotekoisia vesiputouksia ja harvinaisilla kaloilla täytettyjä tekolampia. Janukovitš oli ulkonäöstään huolimatta kova urheilija ja kalastaja, ja kaikille talon sisäänkäynneille on asetettu täten pieniä kalanruoalla täytettäviä astioita, jotta presidentti pääsisi mahdollisimman nopeasti lempiharrastuksensa pariin. Yksityiseen urheilukeskukseen johtaa lisäksi presidentin hirsipalatsista salainen maanalainen tunneli, josta löytyy myös yksityinen ampumarata ja kokonainen maanalainen klubitila. Pääsy rakennuksen sisälle oli vierailuni aikana valitettavasti suljettu, mutta videokuvaa rakennuksen kullatuista vessoista ja makuuhuoneista löytyy hyvän kaverini tarjoamana täältä.

Oma vierailuni alkoi sen sijaan presidentin saunamökistä, joka rakennettiin vain Janukovitšin ja hänen vaimonsa tarpeisiin. Suomalaisilla hirsillä ja kreikkalaisilla mosaiikeilla koristellusta mökistä löytyy kaksi presidentin etukirjaimin koristeltua saunaa, trooppisella ilmalla täytetyt suihkuhuoneet ja suuri kylmävesiallas täydellistä rentoutumista varten. Valitettavasti hyvä työ jäi tosin kesken, sillä Maidanin vallankumous ehti tapahtua ennen kolmannen saunan, eli turkkilaisen hamamin valmistumista. Saunamökin yhteyteen ehti sen sijaan valmistua vain allasbaari, yksityinen keittiö ja suuri harvinaisilla kasveilla täytetty puistoalue.

Hirsipalatsin, kylpylän, urheiluhallin ja puutarhojen jälkeen löysin alueen ensimmäisen aidan takaa laajan kasvihuonealueen, jolla harvinaisia kukkia ja vihanneksia voi kasvattaa säästä riippumatta. Kasvihuoneiden takana on puolestaan presidentin yksityinen eläintarha, josta löytyy mm. strutseja, aaseja, peuroja ja muita mielenkiintoisia eläimiä. Varmuuden vuoksi läheiseen metsään on rakennettu tietysti puisia kävelyreittejä, joita pitkin presidentin vartijat pystyivät kulkemaan alueen suojelemiseksi, mutta virkistävä luontokävely hoituu niitä pitkin nyt keneltä tahansa. Puihin ripustetut videokamerat pitävät myös huolen siitä, ettei alueelle saavu kutsumattomia vieraita.

Eläintarhasta laskeuduttaessa päädyin presidentin henkilökohtaiselle jahtiklubille, jolle keinotekoinen vuoristopuro ei tosin ehtinyt koskaan valmistua. Alueelta löytyy sen sijaan vain pieni harvinaisilla kaloilla täytetty tekolampi, rantabulevardi, merirosvolaivan sisään rakennettu kasino, suuri grillikatos ja pieni ravintola, jossa pyydystetyt kalat on mahdollista muuttaa heti syömäkelpoisiksi. Pitkän rantabulevardin päästä löytyy lisäksi suuri diplomaattisille vieraille tarkoitettu huvilarakennus, jonka Janukovitš lahjoitti lopulta ystävyyden eleenä ainoastaan Vladimir Putinin käyttöön.

Löysin Putinin mökin takaa vielä pienen strutsien asuttaman eläintarhan, suuren henkilökunnan ravintolapalatsin ja Janukovitšin henkilökohtaisen automuseon. Museon sisällä sai ihailla noin 70 eri automerkkiä, joiden joukosta löytyi tietysti kaikki vanhat neuvostoklassikot ja muutama toisen maailmansodan aikainen sotilasajoneuvo. Autoilla ajamista varten museoon on luonnollisesti säilötty myös hyvät varastot bensiiniä, sillä vanhoilla autoilla kiihdyttely oli presidentin suurta huvia, ja ehtipä kokoelmaan päästä myös muutama moottoripyörä. Varmuuden vuoksi läheltä löytyy myös mainittu helikopterikenttä ja suuri golfkenttä, jolla kansalliskaartilaiset ottivat erää heti vallankumouksen jälkeisenä päivänä.

Vaikka vierailu Mežyhirjaan herätti minussa ja tuttavissani varsin ristiriitaisia tunteita, myytiin presidentin entisillä grillikatoksilla onneksi halpaa ja hyvää jäätelöä, jolla sain päätäni kylmennettyä helteisellä säällä. Useat ukrainalaiset kaverini eivät nimittäin ilahtuneet yhtään vierailustani entisen presidentin päämajalle, sillä veronmaksajien rahaa kului arvioiden mukaan rakennustöihin noin 75-100 miljoonaa dollaria. Palatsissa vierailu teki tosin harvinaisen selväksi syyn sille, miksi vallankumous maassa pari vuotta sitten käynnistyi, ja miksi jättää välistä mahdollisuus ihailla Kiovan katujen ohella hienoa suomalaista hirsirakentamista? Kiovasta alkoi myös keväisten seikkailujeni jälkeen paluumatka Suomeen, johon siirryin tällä kertaa autolla mukavassa suomalais-ukrainalais-georgialaisessa seurueessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat