Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Uutta Helsinkiä ja uutta arkea

 • Clarion Hotelli nousee Jätkäsaareen
  Clarion Hotelli nousee Jätkäsaareen
 • Uutta umpikorttelia Hietaniemen hautausmaan vieressä
  Uutta umpikorttelia Hietaniemen hautausmaan vieressä
 • Clarion Hotelli
  Clarion Hotelli
 • Korotettu ja uusittu talo Ruoholahdenkadulla
  Korotettu ja uusittu talo Ruoholahdenkadulla
 • Täydennysrakentamista Lönnrotinkadulla
  Täydennysrakentamista Lönnrotinkadulla
 • Jätkäsaarta
  Jätkäsaarta
 • Uutta korttelia Baanan päädyssä
  Uutta korttelia Baanan päädyssä

Helsinkiin on aina mukava palata pitkän tauon jälkeen. Menneen vuoden aikana ehdin viettää kotikaupungissani vain noin kaksi yhteenlaskettua kuukautta, sillä matkailu ja vaihto-opinnot veivät minut ensin Itä-Suomen, Valko-Venäjän ja Baltian kautta alas Balkanille, josta matka jatkui Turkin ja Keski-Aasian kautta Ukrainaan, Itäiseen Keski-Eurooppaan, Italiaan ja lopulta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Maailmantilanteen ja maailmankuvani muuttuessa myös Helsinki ehti muuttua vuoden aikana monella tavalla, ja sen kaduilta on löytynyt taas paljon uutta ja ihmeteltävää.

Kaikkien mukavuuksien keskellä Helsingin suurin haaste näyttäisi olevan edelleen asuntojen alati kasvava hintataso, jota mitkään poliittiset päätökset eivät ilmeisesti pysty muuttamaan. Uusia ja valtavia asuinalueita nousee tällä hetkellä Kalasatamaan ja Jätkäsaareen, mutta asuntojen hinnat nousevat siitä huolimatta kaikissa kaupunginosissa. Kaiken ulkomailla vietetyn ajan jälkeen onkin taas syytä ihmetellä, miksi asumistiheys jätetään yhä Helsingin keskusta-alueella niin väljäksi? Jätkäsaareen, Keski-Pasilaan ja Kalasatamaan on vihdoin nousemassa Helsingin ensimmäisiä todellisia tornitaloja, mutta niitä ympäröivät asuinkerrostalot jäävät edelleen mataliksi ja yksinkertaisiksi. Kun osaa keskustan vanhoista kortteleista on nyt alettu jälkikäteen korottaa, voitaisiin kai uusiin rakennuksiin tehdä kunnolla kerroksia jo valmiiksi?

Jonkin verran hienoa täydennysrakentamista on tosin ilmestynyt Kampin ja Ruoholahden rajamaille ja sama trendi on vähitellen leviämässä lähiöihin. Arkkitehtuurilta Helsinki ei tosin vaadi edelleenkään juuri muuta kuin 60-lukulaisia betonikuutioita hajalleen sijoitettuine ikkunoineen, samalla kun esimerkiksi Puolassa on jatkunut jo useamman vuoden ajan klassisen arkkitehtuurin uusi aika ja sosialismin aikana purettujen talojen jälleenrakennus. Miksei uusiin kaupunkikortteleihin voisi ottaa mallia vaikkapa Eliel Saarisen toteutumattomista suunnitelmista tai kehittää jotain muuta kansainvälisestä valtavirrasta poikkeavaa? Tai voisiko harmaita lähiökerrostaloja koristella keskieurooppalaiseen tapaan katutaiteella ja kirkkailla väreillä? Länsimetron ja Kehäradan asemat olisivat myös mielenkiintoisempia jos mallia olisi otettu vaikkapa Pietarin uusista metroasemista, joissa yhdistyy historia ja nykyisyys.

Makuasioista voi tosin väitellä loputtomiin asti ja monelle suomalaiselle koko kysymys näyttäisi olevan varsin yhdentekevä. Itä-Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin suuntautuneen matkailun jälkeen Suomen yhteiskunnallinen ilmapiiri tuntuu ylipäätään kumman leppoisalta, vaikka syytä tähän ei välttämättä olisi – maailmantilanne ei ole muuttunut viimeisen vuoden aikana hyvään suuntaan ja ilmapiiri on nyt hyvin jännittynyt etenkin Turkissa, Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa tunteekin monesti saapuneensa yhteiskuntaan, jossa historia on ikään kuin pysähtynyt ja menettänyt merkityksensä, vaikka näin ei tietenkään pinnan alla ole.

Syksyni alkaa nyt henkilökohtaisella tasolla leppoisammin kuin aiempina vuosina, mutta Suomen ja maailman asioissa riittää analysoitavaa paljon enemmän kuin aiemmin. Maailmanmatkailun jälkeinen rahatilanne, opinnot ja vuokra-asunto takaavat myös sen, että elämäni on pitkästä aikaa sidottuna yhteen tiettyyn paikkaan. Uusia ja mielenkiintoisia paikkoja voi tosin löytää aina pelkiltä kotikulmiltaan ja Helsinki muuttuu nyt hyvää vauhtia, joten arjen voi täyttää yhä monilla yllätyksillä. Helsingin etu onkin juuri kaupungin dynaamisuus ja kompaktius, mitä oppii arvostamaan maailmalla matkaillessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)