Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Ensimmäinen viikko kolmoiskaupungissa

 • Sopotin rantaa
  Sopotin rantaa
 • Sopotin rantaa
  Sopotin rantaa
 • Vanhaa arkkitehtuuriaa Sopotissa
  Vanhaa arkkitehtuuriaa Sopotissa
 • Armeijan näyttely
  Armeijan näyttely
 • Wrzeszczin vanhaa rakennuskantaa
  Wrzeszczin vanhaa rakennuskantaa
 • Wrzeszczin katutaidetta
  Wrzeszczin katutaidetta
 • Vanha synagoga
  Vanha synagoga
 • Vanhoja saksalaishuviloita
  Vanhoja saksalaishuviloita

Ensimmäinen viikkoni Puolassa sujui mainiosti ja ehdin jo tutustua moniin paikallisiin puolalaisiin töissä ja vapaa-ajalla. Työpäivieni jälkeen olen tutustunut etupäässä asuinalueeni Wrzeszczin ravintolatarjontaan, vanhaan saksalaisarkkitehtuuriin ja löytänyt pienen ekspaattiyhteisön, joka kokoontuu pari kertaa viikossa jossain Gdanskin, Sopotin ja Gdynian muodostaman kolmoiskaupungin alueella. Puolan kielikin alkaa tulla vähitellen ymmärretyksi venäjän pohjalta, vaikka kieli sisältää vielä kummallisempia äännemuutoksia ja kielioppisääntöjä kuin mikään tähän asti opiskelemani kieli (ehkä unkaria lukuun ottamatta).

Kaupunginosani Wrzeszcz tunnettiin aikanaan Danzigin vapaakaupungin Langfuhrin esikaupunkina, jolla saksalaiskirjailija Günter Grass vietti lapsuusvuotensa. En ole vielä päässyt käsiksi Grassin ns. Danzig-trilogiaan, joka sijoittuu suurimmilta osin juuri toista maailmansotaa edeltävään aikaan Langfuhrissa, mutta alueen ruutukaavan opittuani palaan vielä varmasti asiaan. Valitettavasti valoista aikaa on tammikuisessa Puolassakin vain rajoitettu määrä, enkä ole nähnyt kotikulmiani juurikaan päivänvalossa – työtuntini sijoittuvat näillä näkymin jonnekin seitsemän ja viiden välille, eli vaihtoehtoina ovat joko aikainen herätys tai kotiinpaluu vasta auringon laskettua.

Gdansk on pienestä koostaan huolimatta varsin tiivis ja kansainvälinen paikka ja kaupungin kaduilla kuulee puolan lisäksi useita ulkomaisia kieliä. Näkyvin ja suurin vähemmistö Puolassa ovat ukrainalaiset, joita maahan on saapunut vuoden 2014 jälkeen oli yli puolitoista miljoonaa, ja heidän ansiostaan omalta kotikadultanikin löytyy halpa ja loistava länsiukrainalainen Lwowskie pierogi-ravintola. Ukrainalaisten lisäksi olen törmännyt myös valkovenäläisiin ja venäläisiin, joita Puolaan on myös asettunut merkittävissä määrin, ja työskentelen toimistollani yli 11 eri kansallisuuden kanssa. Puolalaisten suhtautuminen ulkomaalaisiin on jostain syystä melko epäileväinen, mutta periaatteeni on ollut puhua aina lähtökohtaisesti puolaa kotini ja työpaikkani ulkopuolella – tällä tavoin paikalliset ovat myös yleensä ymmärtäneet, etten ole maassa pelkkänä turistina.

Kävely Gdanskin keskustassa perjantai-iltana antoi tosin osviittaa siitä, miksi länsimaalaisten maine on mitä on, sillä havaitsin lähes joka toisen vastaantulevan seurueen puhuvan kovaan ääneen joko suomea, ruotsia tai brittienglantia ja saapuneen kaupunkiin lähinnä halvan alkoholin vuoksi. Oma aksenttini puolan kielessä tulkittiin puolestaan kaupoissa ja kuppiloissa venäläiseksi ja paikalliset kuvittelivat kai saapuneeni maahan vain halpatyövoimaksi, mikä ei toki ole täysin virheellinenkään väittämä. Tapasin toisaalta kansainvälisessä illanvietossa monta Puolaan kotoutunutta ulkomaalaista ja vaihdoin yhteystietoja muutaman puolan kieltä oppineen itäeurooppalaisen kanssa, eli stereotypioista on parempi olla joskus välittämättä.

Ensimmäisen viikon päätteeksi sain vielä puolalaiselta venäjänopiskelijalta kutsun Sopotiin, joka on kolmoiskaupungin suurin baari- ja ravintolakeskittymä, ja pääsin nauttimaan paikallisen opiskelijabaarin halvoista hinnoista. Venäjän kieli on ilmeisesti nousemassa nyky-Puolassa monien nuorten suosioon, sillä menneistä ajoista poiketen kukaan ei ole enää pakottamassa puolalaisia oppimaan saksaa tai venäjää koulussa. Ensi viikonloppuna odottaa puolestaan reissu Varsovaan, jossa tarkoitukseni on tavata paikalliset suomen kielen opiskelijat ja ukrainalainen tuttavani, eli kielitaitoni pysynee jatkossakin hyvässä kunnossa aina työpaikan ulkopuolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat