Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Moskovan valoa synkkään aikakauteen

 • 24. kerroksen näkymä kyseenalaisin keinoin hankitusta hotellistamme
  24. kerroksen näkymä kyseenalaisin keinoin hankitusta hotellistamme
 • Aito pohjoiskorealainen ravintola Moskovassa
  Aito pohjoiskorealainen ravintola Moskovassa
 • Maailman 2. suurin ilmailumuseo Moninossa
  Maailman 2. suurin ilmailumuseo Moninossa
 • Yksi museon älyttömimmistä laitteista
  Yksi museon älyttömimmistä laitteista
 • Moskovan valoa synkkään aikakauteen
 • Moskovan Novy Arbat-katu
  Moskovan Novy Arbat-katu
 • 2000-luvulla pystytettyä sosialistista realismia Euroopan suurimmassa puistossa
  2000-luvulla pystytettyä sosialistista realismia Euroopan suurimmassa puistossa

Venäjään liittyvä uutisointi Suomessa on jälleen kiristynyt, eivätkä viimeaikaiset lausunnot täältä Venäjän puolelta ole muuttaneet asiaa yhtään parempaan suuntaan. Vietimme kaverini kanssa Moskovassa hieman normaalista turismista poikkeavan viikonlopun, ja teimme katutason havaintoja kaupungin ilmapiiristä ja sen ihmisistä - löytäen todellisuuden, jota Suomessa on vaikea uskoa.

 

Matkani heikosti ilmastoidussa elektrichkassa Tveristä Moskovaan sujui hikoilusta huolimatta melko leppoisasti, ja tapasimme kaverini kanssa Leningradin aseman Hesburgerin edessä, mistä suomalaisaksentilla lausutut venäläiset hampurilaismainokset kaikuvat kaduille. Halvan, mutta tasokkaan hotellin etsintä Euroopan kalleimmasta kaupungista helpottui siirryttyämme Izmailovon hotellikompleksin alueelle, missä lievästi Cruellalta näyttävä nainen lähestyi meitä mitä uskomattomimmalla hotellitarjouksella. Turistihuijaukseksi epäilemämme sopimus johti meidät neljän tähden Best Western-hotellin 24. kerrokseen, jossa nainen otti ovikorttia ja kolmea yötä vastaan meiltä 150 euron käteismaksun, samalla kun hotellin oikea hinta olisi ollut peräti 500 euroa. Ihme kyllä, vietimme koko viikonlopun hotellissa ilman minkäänlaisia ongelmia.

 

Hotellissa katselimme jonkin aikaa Venäjän televisiota, joka on, kuten todettua, lähes täysin valtio-omisteinen. Suomalaisten uutisten tulviessa raportteja ilmatilaloukkauksista ja Putinin lähipiirin uhkaavista lausunnoista, venäläiset kanavat näyttivät leppoisia ja edistyksellisiä uutisia ilman minkäänlaista merkkiä suhteiden viilenemisestä. Keskeisin ulkomainen uutinen oli Putinin vierailu Ranskaan Normandian maihinnousun muistopäivänä.

 

Siirryttyämme kaupungin keskustaan näimme puistoissa iloisia perheitä ja kuhertelevia nuoria pariskuntia, eikä ilmapiiri ollut millään lailla jännittynyt. Kadut juhlistavat Krimin liittymistä Venäjään plakaatein ”Palautimme Krimin, palautetaan ruuhkaton Moskova!” ja Novy Arbatin kirjakauppaan ovat ilmestyneet kartastot, joissa Krim on osana Venäjää. Minkäänlaista kyseenalaistusta Krimin tapahtumille ei esiintynyt missään, vaan sitä pidettiin normaalina kansanäänestyksen tuloksena ilman epäilyksiä. Kukaan ei myöskään ihmettele Kremlistä kivenheiton päässä sijaitsevien Etelä-Ossetian ja Abhasian suurlähetystöjen läsnäoloa kaupungissa, sikäli kun länsimaiset hallitukset eivät ole kyseisiä maita edes tunnustaneet.

 

Ravintolaksi valitsimme kenties Itä-Euroopan ainoan pohjoiskorealaisen ravintolan, jota kyseisen maan suurlähetystötyöntekijät ylläpitävät. Leppoisan pohjoiskorealaisen musiikin ja valokuvaamisesta kieltäytyneiden tarjoilijatyttöjen kierrellessä söimme mereneläviä ja ”Pjongjang-rullia”, jotka ovat paikallinen nimitys sushille. Juomaksi otimme eksoottista käärmeviinaa, joka on Pohjois-Koreassa pullotettua, kuolleen käärmeen sisältävää 60% viinaa, joka tuntui luikertelevan ohimossa vielä seuraavankin päivän. ”Kamzaahamnida”, kiitimme koreaksi, ja matkasimme metrolla katsomaan maan varsinaista suurlähetystöä, jota koristaa sen johtajia ja hyviä Venäjän-suhteita esittelevä suuri ilmoitustaulu. Pohjois-Korea, Iran ja muut vastaavat valtiot eivät ole täällä ”pahan akselia”, vaan normaaleja yhteistyökumppaneita.

 

Vierailimme seuraavana päivänä tunnin junamatkan päässä sijaitsevassa Moninossa, joka oli neuvostoaikana suljettu sotilaskaupunki. Rapistuneita teitä, romahtamispisteessä olevia kasarmirakennuksia ja erityisen kauniita naisia sisältävässä Moninossa on maailman 2. suurin ilmailumuseo, johon on raahattu toinen toistaan hienompia neuvostoliittolaisia lentokoneita ja helikoptereita. Moninoon pääsee elektrichkalla aivan Moskovan Leningradin aseman vierestä, minne Helsingistä saapuvat junat myös pysähtyvät. Museossa oli myös esitteillä paikallisten koululaisten piirtämiä Voiton päivän kuvia, jotka muistuttivat merkittävästi vanhaa neuvostopropagandaa. Shashlikit syötyämme jatkoimme museon lähellä olevaan metsään ja löysimme hienon sotilashautausmaan ja uuden ortodoksikirkon, jonka sisällä oli havuista rakennettu lattia ja hienot hirsiseinät.

 

Viimeisenä matkapäivänämme kävimme VDNH-metroaseman puistossa, joka on koko Euroopan suurin. Puistosta löytyy stalinismia ja sosialistista realismia edustavia valtavia paviljonkeja, jotka edustivat alun perin Neuvostoliiton osatasavaltoja. Paviljongeista Baltian maiden vanhat palatsit on nykyään uudelleennimetty pelkin numeroin, mutta paikalta löytyy esimerkiksi puinen Karjala-talo, joka edustaa jo 50-luvulla lakkautettua Karjalais-suomalaista neuvostotasavaltaa. Puistosta löytyy myös vasta 2000-luvulla pystytetty Työläinen & kolhoosinainen-patsas. Uituamme puistossa olevassa suihkulähteessä päätimme kuitenkin haastaa itsemme vielä viimeisen erikoisen valtion löytämiseen – vastaperustetun Donetskin kansantasavallan.

 

Donetskin kansantasavalta eli Donbass, joka on tällä hetkellä Ukrainasta irtautunut separatistialue, avasi hiljattain lähetystönsä Moskovaan. Uutisissa esitelty osoite vei meidät eteläisen Moskovan lähiöön, jonka suuressa liikekeskuksessa lähetystön piti sijaita. Kuumoittelimme melkoisesti talon vastaanottovirkailijoita, joille emme aivan aluksi halunneet kertoa, mitä etsimme. Ilmeisesti siinä vaiheessa kun vakuutus tuli siitä, ettemme ole toimittajia, saimmekin toisen osoitteen aivan Moskovan eri päähän – ja mietimme pitkään, oliko koko virheellinen osoiteilmoitus tarkoituksellinen toimittajien kitkemiseksi. Matkasimme metrolla läntisen Moskovan Molodezhnaja-asemalle, jonka hyvin pimeähkön lähiön sisäpihalta löytyi Venäjän ja Donbassin lipuilla varustettu rakennus, eli Donbassin Venäjän-edustajisto, jonka olemassaoloa pidetään varmasti länsimaissa hyvin kyseenalaisena.

 

Venäjältä ja etenkin Moskovasta on löydettävissä paljon kyseenalaisia ja meitä länsimaisia ihmisiä ihmetyttäviä asioita, muttei niiden olemassaolo herätä täällä ihmisissä minkäänlaista ihmetystä. Tulimme kaverini kanssa siihen tulokseen, että kaiken mediakritiikin ja yleisesti kriittisen ajattelun unohtaen Moskovassa voisi elää hyvinkin mukavaa elämää – kuten puistoissa aidosti hymyilevistä ja rentoutuvista perheistä ja pariskunnista voi huomata. Kohtaamisemme kaupungissa paljon kohuttujen keskiaasialaisten vierastyöläisten kanssa olivat myös vain positiivisia, sillä jätimme keskusteluissamme politiikan ja Ukrainan tilanteen sivuun. En voi toki kiistää etteikö blogini kirjoittaminen nykyisessä maailmantilanteessa ole alkanut stressata jo, mutta toistaiseksi sananvapauteeni ei ole puututtu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Kuulosti siltä, että Best Westernin henkilökunta olis hakenut vähän bonuksia omia teitään, mut mene ja tiedä. Ei kyllä huono diili tollanen Best Western-cruella ihan perusmummon hrustsevkan sijaan sekään!

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Elämä sujuu omia latujaan. Kuin ennen neuvostoliittolaisessa erillismaailmassa. Kansainvälisen solidaarisuuden tilalle on vain tullut kansallismielisyys.
Kansa tietää täsmälleen sen, mitä Kreml haluaa sen tietävän.
Ennen NKP määritteli kaiken informaation, ja nyt sen tekee Kreml.

Putin ymmärsi hyvin uransa alkumetreiltä, että valta on sillä, kenellä on media.
Yksityistäkin mediaa löytyy, mutta ne ovat oppinsa saaneet ja ymmärtäneet yskän jo vuosia sitten OMON:in suorittamissa ratsioissa.
Aisan yli ei potkita, ja Kremlin totuutta ei kyseenalaisteta.
Putinin suosio on huipussaan ansioinaan Tshetshenia, Etelä-Ossetia, Abhasia, ja Krim.
Uusia ansioita odotettavissa?

PS. Jos opiskelijabudjetti antaa myöten, kannattaa ostaa uusi pokkarikamera.

Tämän blogin suosituimmat