Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Loma Roomassa ja Helsingissä

 • Tiber-joki illalla
  Tiber-joki illalla
 • Trasteveren katukuvaa
  Trasteveren katukuvaa
 • Santa Maria di Trastevere
  Santa Maria di Trastevere
 • Tie Vatikaaniin
  Tie Vatikaaniin
 • Lisää Trasteverea
  Lisää Trasteverea
 • Näkymä Colosseumille
  Näkymä Colosseumille
 • Rooman katukuvaa
  Rooman katukuvaa

Pääasiassa Itä-Euroopassa ja välillä hieman sitäkin idempänä vietetyn vuoden jälkeen päädyin hetkeksi aivan toiseen ilmansuuntaan. Sain palattua lukuisten seikkailujen ja elämysten jälkeen pohjoiseen kotimaahani toukokuun lopulla, jolloin Suomen kesä oli päässyt ilokseni jo kunnolla käyntiin, mutta kuukauden vaihduttua lentokone veikin minua taas hetkeksi kohti etelän lämpöä. Pidennetty viikonloppu kului tällä kertaa Roomassa, jossa viimeisestä vierailustani tuli kuluneeksi jo kuusi vuotta.

Rooma

Italiasta kantautui toukokuun lopulla varsin mielenkiintoisia uutisia, sillä Portugalin tiedustelupalvelun korkea-arvoinen työntekijä pidätettiin venäläisen kumppaninsa kanssa Roomassa epäiltynä Natoa ja EU:ta koskevan tiedustelutiedon kauppaamisesta Venäjälle. Itäeurooppalaisiin naisiin mieltynyt Frederico oli ilmeisesti astunut perinteiseen ”hunaja-ansaan”, joita etenkin vanha neuvostotiedustelu viritteli menneellä kylmän sodan aikakaudella. Eurooppaan kohdistuvat pakolaisvirrat ovat myös siirtyneet taas Egeanmereltä Sisiliansalmelle ja populistisen Viiden tähden liikkeen (Movimento Cinque Stelle) edustaja on nousemassa ensi kertaa Rooman pormestariksi.

Italiaan kohdistuva uutisseurantani on ollut tosin viime vuosina melko heikkoa, sillä lukiossa opitut italian alkeet ovat vähitellen ruostuneet ja matkailu Välimeren alueella keskittynyt Rooman valtakunnan itäisempiin osiin. Havaintojeni mukaan italialainen arki ei ollut kuitenkaan muuttunut juuri mihinkään, sillä kuukausia sitten tehty hotellivaraus osoittautui heti kättelyssä huijaukseksi, jonka selvittelyyn sain kuluttaa ensimmäisestä päivästäni peräti kuusi tuntia. Tätä seurasi tietysti jumittuminen uuden hotellini hissiin, kasvojen ja jalkojen polttaminen auringossa ja vielä viimeisen illan lämpöhalvaus, jota seurasi melko uneton yö.

Rooma oli tosin yhtä kaunis kaupunki kuin aina aiemminkin ja sain katsottua tällä kertaa monta muutakin nähtävyyttä kuin Vatikaanin, Colosseumin ja muut tyypilliset turistikohteet. Trasteveren esikaupungista tuli ehdoton suosikkialueeni, sillä sen kapeilta mukulakivikaduilta löytyvät kaikki Rooman halvimmat ravintolat ja kahvilat ja sen kadut täyttyvät iltaisin paikallisesta nuorisosta. Matkamuistoja en tosin suostunut ostamaan, sillä kuuden vuoden takaisella matkalla uudet aurinkolasini hajosivat heti viiden minuutin käytön jälkeen ja tällä kertaa upouusi viinipullonavaaja rikkoutui heti ensimmäistä pulloa avatessa. Kaikkien kommelluksien jälkeen olikin harvinaisen mukava palata taas Suomeen, jossa odottivat muutto ja kesätyöt.  

Helsinki

On outoa verrata kesätöiden täyttämää arkea lomailuun, mutta aurinkoinen sää, puhtaus ja yleinen järjestys saavat Helsingin tuntumaan aina melkoiselta paratiisilta pitkän tauon jälkeen. Ainoastaan alati kasvava hintataso ja typerät rajoitukset saavat maailmanmatkaajan välillä kiroamaan maan päättäjiä, mutta jonkinlaisia muutoksen tuulia on onneksi ilmassa. Olen myös ilokseni havainnut, että värikäs joukko suomalaisia Venäjän ja Itä-Euroopan tuntijoita on jatkanut kampanjointiaan arkistojen avaamiseksi ja suomalaisen lustraation toteuttamiseksi, vaikka vastusta on luonnollisesti löytynyt maan korkeiltakin tahoilta.

Lukulistaltani on myös poistunut kesän alun myötä Arto Luukkasen Ukraina kriisissä, Alpo Rusin Etupiirin ote ja Timo Vihavaisen Itäraja häviää. Teokset tarjoavat omalaatuisia ja harvinaisen kattavia näkökulmia Suomen ja koko Euroopan lähihistoriaan ja niiden sanoman luulisi kiinnostavan suomalaisia etenkin nykyisessä maailmantilanteessa. Tosin Instagram-päivityksistä kootut shokkiuutiset, fitness-vinkit ja tosi-tv-ohjelmien skandaalit näyttäisivät olevan tässä maailmankolkassa se ihmisten keskeisin kiinnostuksen kohde.

Edessäni on idän, etelän ja pohjoisen jälkeen vielä yksi ilmansuunta, joka vaatii nyt lähempää tutustumista, vaikka Suomen kesä onkin ollut tänä vuonna paljon aikaisempaa lämpimämpi ja miellyttävämpi. Näin ollen blogini jatkuu taas kuukauden kuluttua eräästä kaikkien tuntemasta maasta, jonka marraskuisista presidentinvaaleista on tulossa vähitellen koko maailman polttavin puheenaihe. Luultavasti tuleva matkakohteeni oli myös enne siitä, että kotiosoitteeni siirtyi yllättäen Itä-Euroopasta ja Itä-Helsingistä lähelle Länsisatamaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Roomaan olisi ehkä kannattanut varata viemisiksi aurinkovoidetta kunnon kertoimella ja tuomisiksi matkamuistojen sijaan vaikka italialaiset kengät :)

Viinipullon avaajassa kävi huono mäihä, ainakin 20 vuotta sitten Roomasta ostamani toimii hyvin vieläkin.

Trasteveressä tuoksuu hyvä ruoka oliiviöljyssä friteerattuine valkosipuleineen, ja mikä ettei seuraavalla kerralla hotelliakin sieltä.

Tämän blogin suosituimmat