Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Lähtö kolmoiskaupungista

 • Gdynia Orłowo
  Gdynia Orłowo
 • Gdynia Orłowo
  Gdynia Orłowo
 • Gdynia Orłowo
  Gdynia Orłowo
 • Gdynia Orłowo
  Gdynia Orłowo
 • Gdynian pääkatu
  Gdynian pääkatu
 • Babie Doły
  Babie Doły
 • Gdańsk Wrzeszcz
  Gdańsk Wrzeszcz
 • Gdańsk Wrzeszcz
  Gdańsk Wrzeszcz

Oleskeluni Puolassa on tullut tiensä päähän ja matkani on jatkuttava taas eteenpäin. Viimeiset viisi kuukautta ovat kuluneet hälyttävän nopeasti ja takana on taas lukematon määrä uusia elämyksiä ja kohtaamisia. Ehdin vierailla kuluneen kevään aikana Gdańskin lisäksi Toruńissa, Varsovassa, Olsztynissa, Łodźissa, Ålesundissa, Kaliningradissa ja Szczecinissa ja lentää pari kertaa Suomeenkin töideni ja läheisteni vuoksi. Nyt Puolassa on koittanut vihdoin kesä, työni on tullut tehdyksi ja hellesäät ovat tehneet arkipäivistä ja ihmisistä näkyvästi leppoisampia.

Sain Puolan edullisen hintatason vuoksi säästettyä koko viiden kuukauden harjoittelutukeni ja suunnitelmissani on viettää nyt seuraavat viisi viikkoa vehreämmillä niityillä idässä ja etelässä. Aion kuitenkin tarkastuttaa puolan kielen taitoni vielä virallisessa kokeessa Helsingissä ja keventää matkakuormaani ennen seuraavaa seikkailua. Pysyvämpi paluu Suomeen on kyllä koittava myöhemmin ja sen myötä lopullinen siirtymä railakkaasta opiskelijaelämästä tylsään aikuisuuteen.

Ulkomailla työskentely eroaa monessa suhteessa perinteisestä vaihto-opiskelusta ja se tekee arjesta samaan aikaan sekä haasteellisempaa että autenttisempaa. Ympäröivät ihmiset koostuvatkin kansainvälisten opiskelijoiden sijaan omaa arkeaan elävistä paikallisista, joilta sosiaaliset piirit ja vapaa-ajan harrastukset yleensä löytyvät jo valmiiksi. Työpaikan ulkopuolisten kontaktien ja harrastusten löytäminen vaatii näin ollen suurempaa oma-aloitteisuutta, samalla kun kahdeksan tuntia päivästä kuluu joka tapauksessa yhteen paikkaan sidottuna. Illat ovat toki vapaita tentteihin pänttäämisestä ja kotitehtävistä ja ruoanlaiton voi ulkoistaa parantuneen ostovoiman ansioista ravintoloille.

Kirjoitin blogiini ajoittain kriittisempiä näkökulmia puolalaiseen yhteiskuntaan, sillä jokainen maa tarjoaa kokeneellekin matkailijalle omat kulttuurishokkinsa, mutta lähtöni maasta tuntui lopulta raskaammalta kuin osasin odottaa. Siirtymä pakkastalvesta hellepäiviin pelkän maaliskuun aikana näkyi Puolassa luonnon yhtäkkisenä heräämisenä ja paikallisten kasvaneena hyväntuulisuutena, ja toukokuun alussa maan pohjoisrannikkoa koristivat jo trooppiset vaaleansiniset rannat ja onnelliset lapsiperheet. Maan uskomattoman talouskasvun takia sain myös lukuisia työtarjouksia eri puolille Puolaa ja oma esimiehenikin pyysi minua jäämään maahan vakituisiin tehtäviin. Suomessa minua tosin odottavat vielä asunto ja tyttöystävä, enkä voi siirtää heitä etelämmäs vielä toistaiseksi.

Tutustuin lisäksi Puolassa mitä mielenkiintoisimpiin ihmisiin ja kuulin paikallisten suomalaistenkin joukossa monenlaista murretta maan eri puolilta. Sain juhlistettua lähtöäni kotibileissä yli kahdenkymmenen eri kansallisuuden kanssa ja ehdin tutustua viimeisenä viikonloppunani vielä paikallisseurassa Babie Dołyn ilmantorjuntalauttaan ja Gdynia Orłowon hylättyyn hotelliin. Gdańskin vieressä sijaitsevasta Gdyniasta löytyisi oikeastaan vielä paljonkin tutkittavaa ja siitä muodostui viimeisinä viikkoinani yksi suosikkialueistani kolmoiskaupungissa – sen rantakalliot ovat huomattavasti jylhempiä kuin turistien täyttämässä Sopotissa, sen hintataso on alhaisempi ja sen urbaanista keskustasta löytyy useampi ilmainen näköalapaikka.

Puola on loppujen lopuksi mitä mainioin yhdistelmä itäistä ja läntistä Eurooppaa ja sen vahva turvallisuustaso, joustavat työmarkkinat ja halvat hinnat houkuttelevat varmasti jatkossa yhä useampaa yritystä investoimaan maan tulevaisuuteen. Maa on omaksunut lännestä toimivan talous- ja yhteiskuntajärjestelmän, idästä loistavan ruokakulttuurin ja slaavilaisen letkeyden ja luonut nyt Tšekin, Slovakian ja Unkarin kanssa uuden voimakeskuksen vanhoille Habsburgien ja Puola-Liettuan kansainyhteisöjen maille. Oma matkani jatkuu nyt Chopinin Nocturnon tahdissa eteenpäin, mutta toivon sen johtavan vielä takaisin Veikselin varrelle, Itämeren hiekkarannoille, Itä-Puolan metsiin, Tatravuorten juurille tai Oderjoen suistoon. Seuraavana kohteenani on tosin pitkän tauon jälkeen taas itä- ja eteläslaavilainen kielialue.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat